Letošní ročník révy vinné má velmi dobrou kvalitu bílých i modrých odrůd. Problematické mohou být vysoké kyseliny, které jsou však výrazněji závislé na jednotlivých stanovištích, upozorňuje v komentáři profesor Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty MENDELU.
„Od rašení révy měl vývoj révy vinné zpoždění proti dlouhodobým průměrům nástupu jednotlivých fenofází. Začátek zaměkání však probíhal přibližně o 7-10 dnů dříve, v porovnání s rokem 2020. Vývoj počasí v září potom znamenal výrazný postup ve zrání hroznů, který nasměřoval zralost k optimálnímu ročníku.
První dvě dekády září se vyznačovaly zcela příznivými teplotami pro zrání hroznů, kdy se teploty během dne pohybovaly mezi 20-25°C. Rozdíly však byly v nočních teplotách, kdy během první zářijové dekády docházelo ke střídání teplých dnů a studených nocí. Vyšší denní teploty podporují větší primární metabolismus, zatímco nízké noční teploty zpomalují noční respiraci a dynamiku zrání. Díky tomu dochází k zachování žádoucích aromatických látek v bobulích. Průběh počasí proto výrazně podporoval tvorbu aromatických látek.
Střídání teplých dnů a chladných nocí se projevilo také na změně obsahu kyseliny jablečné. Chladné podmínky zastavují respiraci kyseliny jablečné a tím vlastně její pokles. Chladné noci na začátku září proto výrazněji omezovaly pokles kyseliny jablečné a proto byl při prvních rozborech stanovovaný vyšší obsah, který je proto toto období zrání méně typický.
Z pohledu tvorby cukrů představovaly teplé dny zcela optimální podmínky, kdy se cukernatost zvyšovala i o několik stupňů normalizovaného moštoměru za týden. U odrůd s velmi dynamickým hromaděním cukrů, jako je Sauvignon nebo některé PIWI odrůdy (Solaris, Muscaris) docházelo ke zvýšení cukernatosti i o 3°NM za týden. Teploty mezi 20-25°C představují zcela optimální podmínky pro tvorbu cukrů.
Prozatím se však ukazuje, že by ročník mohl být charakterizovaný vyššími nebo optimálními kyselinami. Se zvyšující se cukernatostí se totiž zpomaluje také dynamika poklesu kyseliny jablečné.
Sklizeň jednotlivých odrůd révy vinné probíhá v „tradičních termínech“. V tuto dobu se proto sklízí odrůdy jako Rulandské bílé, Chardonnay, Tramín nebo Pálava. Z modrých odrůd potom Rulandské modré a Zweigeltrebe.
Ročník proto ukazuje velmi dobrou kvalitu bílých i modrých odrůd. Problematické mohou být vysoké kyseliny, které jsou však výrazněji závislé na stanovištích.“
Autorem komentáře je prof. Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
Více aktualit
-
Agronomická fakulta a Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU koordinují mezinárodní projekt v Amazonii, který přispívá k ochraně biodiverzity, udržitelnému hospodaření a zvyšování kvality života. Jde o první projekt Erasmus+, který přímo řeší…17. 12. 2025
-
Inovativní technologie přináší efektivnější výživu vinic - více v nové…
Moderní vinohradnictví získává nový nástroj pro cílenou výživu keřů révy vinné. Technologie hloubkové bodové aplikace organické hmoty ke kořenům představuje účinnou a šetrnou alternativu ke klasickému plošnému hnojení. Výsledky dlouhodobého výzkumu…9. 12. 2025 -
Vyšlo druhé vydání knihy Vinařská technologie – bibli českého a moravského…
Profesionální vinaři, studenti i enologové se dočkali. Národní vinařské centrum vydalo druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie autorů prof. Josefa Balíka ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici a zkušeného…1. 12. 2025 -
Technologický pavilon promění výuku i praxi na Zahradnické fakultě
Výstavba nové moderní budovy Technologického pavilonu je nezbytným krokem k nahrazení zastaralé a prostorově i technicky nevyhovující infrastruktury z 70. let 20. století. Stávající objekt se nachází na hranici své životnosti a zcela…25. 11. 2025 -
Úspěch Ing. Pavly Přinosilové na mezinárodní konferenci MCYR 2025
Na prestižní mezinárodní konferenci The International Multidisciplinary Conference for Young Researchers (MCYR), kterou pořádal výzkumný tým BioResources & Technology Division (BRT) pod Fakultou tropického zemědělství ČZU v Praze, zazářila…21. 11. 2025 -
Úspěchy našich studentů
Máme skvělou zprávu! Aktuálně probíhá hodnocení studentských prací přihlášených do několika soutěží. A již jsou známé výsledky několika z nich: CENA JOSEFA VAVROUŠKA Bc. Anna Sovová získala čestné uznání za svou bakalářskou práci „Přírodní…18. 11. 2025 -
Absolvent Ing. Tadeáš Hrušovský boduje na více místech…
Ing. Tadeáš Hrušovský, který aktuálně studuje 4. ročník DSP na Zahradnické fakultě MENDELU pod vedením prof. Lošáka. Tématem jeho disertační práce jsou Zahradnické plodiny jako nástroj udržitelného rozvoje v rozvojových zemích. Současně působí…14. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v…13. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již…3. 11. 2025