Letošní ročník révy vinné má velmi dobrou kvalitu bílých i modrých odrůd. Problematické mohou být vysoké kyseliny, které jsou však výrazněji závislé na jednotlivých stanovištích, upozorňuje v komentáři profesor Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty MENDELU.
„Od rašení révy měl vývoj révy vinné zpoždění proti dlouhodobým průměrům nástupu jednotlivých fenofází. Začátek zaměkání však probíhal přibližně o 7-10 dnů dříve, v porovnání s rokem 2020. Vývoj počasí v září potom znamenal výrazný postup ve zrání hroznů, který nasměřoval zralost k optimálnímu ročníku.
První dvě dekády září se vyznačovaly zcela příznivými teplotami pro zrání hroznů, kdy se teploty během dne pohybovaly mezi 20-25°C. Rozdíly však byly v nočních teplotách, kdy během první zářijové dekády docházelo ke střídání teplých dnů a studených nocí. Vyšší denní teploty podporují větší primární metabolismus, zatímco nízké noční teploty zpomalují noční respiraci a dynamiku zrání. Díky tomu dochází k zachování žádoucích aromatických látek v bobulích. Průběh počasí proto výrazně podporoval tvorbu aromatických látek.
Střídání teplých dnů a chladných nocí se projevilo také na změně obsahu kyseliny jablečné. Chladné podmínky zastavují respiraci kyseliny jablečné a tím vlastně její pokles. Chladné noci na začátku září proto výrazněji omezovaly pokles kyseliny jablečné a proto byl při prvních rozborech stanovovaný vyšší obsah, který je proto toto období zrání méně typický.
Z pohledu tvorby cukrů představovaly teplé dny zcela optimální podmínky, kdy se cukernatost zvyšovala i o několik stupňů normalizovaného moštoměru za týden. U odrůd s velmi dynamickým hromaděním cukrů, jako je Sauvignon nebo některé PIWI odrůdy (Solaris, Muscaris) docházelo ke zvýšení cukernatosti i o 3°NM za týden. Teploty mezi 20-25°C představují zcela optimální podmínky pro tvorbu cukrů.
Prozatím se však ukazuje, že by ročník mohl být charakterizovaný vyššími nebo optimálními kyselinami. Se zvyšující se cukernatostí se totiž zpomaluje také dynamika poklesu kyseliny jablečné.
Sklizeň jednotlivých odrůd révy vinné probíhá v „tradičních termínech“. V tuto dobu se proto sklízí odrůdy jako Rulandské bílé, Chardonnay, Tramín nebo Pálava. Z modrých odrůd potom Rulandské modré a Zweigeltrebe.
Ročník proto ukazuje velmi dobrou kvalitu bílých i modrých odrůd. Problematické mohou být vysoké kyseliny, které jsou však výrazněji závislé na stanovištích.“
Autorem komentáře je prof. Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
Více aktualit
-
Na území lesů Mendelovy univerzity v Brně se nachází na padesát studánek, se kterými se návštěvníci mohou nově seznámit prostřednictvím mobilní hry – Lesnický Slavín za vodou, kterou pro zvídavé návštěvníky univerzitních lesů připravil Školní lesní…6. 5. 2025
-
Konference: Aktuální otázky léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
Ve dnech 22. až 23. května 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU v Lednici uskuteční již 26. ročník odborného semináře s mezinárodní účastí, který se tradičně zaměřuje na problematiku pěstování, zpracování a využití léčivých, aromatických a…2. 5. 2025 -
Taktické cvičení FAKULTA 2025: Lednický areál ZF MENDELU hostil zásah proti…
V úterý 29. dubna se areál Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici proměnil v dějiště krajského taktického cvičení s názvem FAKULTA 2025. Námětem byla reakce složek integrovaného záchranného systému (IZS) na útok aktivního střelce během výuky. Do…30. 4. 2025 -
Finská návštěva na Zahradnické fakultě MENDELU: Sdílení zkušeností v oblasti…
Ve dnech 23.–24. dubna 2025 hostila Zahradnická fakulta MENDELU v Lednici odbornou návštěvu z finské partnerské univerzity HAMK – Häme University of Applied Sciences. HAMK patří mezi přední evropské instituce v oblasti udržitelného rozvoje a její…28. 4. 2025 -
Pracovní skupinu ČKR pro udržitelnost vede rektor MENDELU Jan Mareš, první…
V čele pracovní skupiny pro udržitelnost České konference rektorů je nově vedení Mendelovy univerzity v Brně. Garantem pracovní skupiny je rektor MENDELU Jan Mareš, tajemníkem je Martin Klimánek, prorektor pro strategii, udržitelnost a účelovou…23. 4. 2025 -
Odešla mimořádná osobnost doc. Ivan Malý
S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás ve věku 85 let navždy opustil doc. Ing. Ivan Malý, CSc. Doc. Ing. Ivan Malý, CSc. se specializoval na oblast zelinářské produkce. Působil na Zahradnické fakultě, Ústavu šlechtění a množení zahradnických…22. 4. 2025 -
Pozvánka na veřejné zasedání Akademické obce ZF MENDELU
Vážení členové akademické obce, rádi bychom Vás srdečně pozvali na veřejné zasedání Akademické obce Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, které se uskuteční v úterý 15. dubna 2025 od 14:00 v aule ZF v Lednici. Cílem zasedání je…11. 4. 2025 -
MENDELU rozšiřuje preventivní opatření proti šíření slintavky a kulhavky
Mendelova univerzita v Brně přijímá další preventivní opatření proti možnému šíření infekce slintavky a kulhavky (SLAK) z Maďarska a Slovenska. Reaguje tak na nová nařízení Státní veterinární správy o mimořádných veterinárních opatřeních k ochraně…10. 4. 2025 -
Jídelní odpad z menz zredukuje nové zařízení až o 95 procent
Správa kolejí a menz MENDELU pořídila zařízení na zpracování gastroodpadu, v provozu je od února. Díky tomuto zařízení je možné zpracovat naprostou většinu vzniklého odpadu, zpracovaná hmota by navíc mohla být použitelná jako hnojivo. „Zařízení…4. 4. 2025 -
17. ročník workshopu „Setkání s řediteli a zástupci středních škol”
Ve dnech 2. a 3. dubna 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU uskutečnil již 17. ročník workshopu „Setkání s řediteli a zástupci středních škol”. Akce se zaměřila na posílení partnerství mezi fakultou a středními zahradnickými školami, profesními…3. 4. 2025