Ústav vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty MENDELU otevírá od října 2025 dvousemestrální kurz zaměřený na celý „vinařský rok“ – od pěstování révy přes výrobu vína až po senzorickou analýzu.
Kurz probíhá blokově (říjen–březen) a je určen jak odborné, tak laické veřejnosti. Účastníci získají ucelené teoretické i praktické znalosti v oblasti vinohradnictví, vinařství a sommelierství – od založení vinice až po lahvování vína.
Termíny výuky:
20.–23. 10. 2025
3.–6. 11. 2025
12.–15. 1. 2026
2.–5. 2. 2026
9.–12. 3. 2026
Výuka probíhá formou přednášek a praktických cvičení ve sklepním hospodářství a laboratořích. Kurz není zakončen zkouškami, absolventi obdrží osvědčení.
Přednášející: prof. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D., prof. Ing. Patrik Burg, Ph.D., doc. Ing. Jiří Sochor, Ph.D., Ing. Kamil Prokeš, Ph.D., Ing. Michal Kumšta, Ph.D., Ing. Radek Sotolář, Ph.D., Ing. Radim Holešinský, Ph.D., Ing. Josef Licek, Ph.D. a další odborníci z praxe.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Kamil Prokeš, Ph.D., Ústav vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU, kamil.prokes@mendelu.cz, +420 519 367 253

Více aktualit
-
Prvního září si připomínáme významné jubileum – čtyřicet let od založení Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, která sídlí v obci Lednice, v srdci Lednicko-valtického areálu. Toto výročí je příležitostí k ohlédnutí za dosavadní cestou,…26. 8. 2025
-
Univerzita podepsala memorandum s obcí Červená Voda
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s vedením obce Červená Voda v Pardubickém kraji, spolupracovat spolu budou v rámci vzdělávání i výzkumu. Odborná spolupráce bude probíhat například v rámci…25. 8. 2025 -
Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla…19. 8. 2025 -
Letos vychází publikace detailně zaměřená na biodiverzitu lužní krajiny v…
Ekologické změny a biodiverzita lužní krajiny v oblasti soutoku Moravy a Dyje je název knihy, která vyjde v druhé polovině roku 2025 a která je výsledkem práce širokého spektra odborníků na jednotlivé skupiny organismů. V mnoha případech se jedná o…30. 7. 2025 -
Mendel na trafostanici na ulici Drobného zápasí s hrachovým monstrem
U univerzitního kampusu MENDELU nově zdobí trafostanici na ulici Drobného jedinečný mural věnovaný otci genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Cílem je připomínat jeho osobnost a přínos vědě kolemjdoucím i projíždějícím. Netradičně ztvárněnou podobu…29. 7. 2025 -
Zástupci MENDELU se účastní světové výstavy EXPO 2025 v Ósace, na Tchaj-wanu…
Rektor Jan Mareš a prorektor pro internacionalizaci a vnější vztahy Jiří Skládanka se v těchto dnech účastní zahraniční mise do Japonska a na Tchaj-wan, kterou organizuje Dům zahraniční spolupráce. Cesta je součástí oficiální prezentace České…25. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…24. 7. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní evropské uznání pro studijní…
Magisterský studijní program Krajinářská architektura na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně byl oficiálně uznán mezinárodní organizací IFLA Europe – Evropskou federací krajinných architektů. Potvrzení o uznaném vzdělání pro výkon…16. 7. 2025 -
Saharské bakterie podporují růst kořenů vinné révy až o polovinu
Kmínek révy vinné napadá řada patogenních hub, které dokážou rostlinu v průběhu několika let úplně zlikvidovat. Dovnitř se dostávají většinou skrz ránu po řezu. A pokud je rostlina navíc stresovaná suchem a vysokými teplotami, je jejich působení…15. 7. 2025 -
Jedlé květy: barevné zpestření jídelníčku i poznávání v zahradách
Jedlé květy už dávno nejsou jen výstřední ozdobou na talíři – stále častěji se objevují v moderní kuchyni jako chutný a zdravý doplněk jídelníčku. O tom, jak s nimi pracovat, jakými živinami nás mohou obohatit a jak s jejich pomocí dodat pokrmům…8. 7. 2025