Významným problémem byly teploty vyšší než 30° a velmi malé kolísání mezi denními a nočními teplotami. Tato skutečnost vedla k tomu, že v pletivech révových keřů byla neustále velmi vysoká teplota a ani v noci nedocházelo k ochlazení. Zejména v oblastech, kde byly nepříznivé vláhové poměry, se réva vinná dostala do výrazného stresu, který se projevuje usycháním listů a zavadáním hroznů. Vysoké teploty a minimální kolísání teplot vedlo také k poklesu výkonnosti fotosyntézy, což vedlo ke zpomalení vegetace, ale především téměř k zastavení tvorby cukrů.
Lze proto říct, že nejkritičtější je situace v nejjižnějších lokalitách, kde se sucho projevuje výrazněji. Naproti tomu v lokalitách ve Velkopavlovické, Slovácké nebo severních částech Znojemské podoblasti může být vývoj zrání odlišný.
Závislost na lokalitě se projeví také ve vývoji hodnoty pH moštu, která je určující pro kvalitní průběh kvašení. V podmínkách, kde se výrazněji projevují problémy se suchem může být pH nižší, protože byl během vegetace omezený příjem draslíku z půdy. Naproti tomu v lokalitách s lepšími vláhovými poměry může být pH vyšší. Znalost tohoto parametru je velmi důležitá pro enologa před zpracováním hroznů. Pokles kyselin je velmi výrazný. Kyseliny klesají až o několik g/l týdně. U rizikových odrůd lze proto očekávat potřebu přikyselování, o které již bylo požádané.
U bílých odrůd lze očekávat nižší aromatickou kvalitu. V hroznech mnoha odrůd se projevují hořké chuťové tóny, které mohou výrazněji překrývat aromatické látky ve víně. Také aromatická kvalita je celkově horší, protože díky velmi teplému počasí nedošlo k optimálnímu vývoji aromatických látek. K pozitivnímu vývoji, ale ještě může dojít na začátku září. Potřebné je výraznější kolísání denních a nočních teplot.
Naopak velmi dobrou kvalitu je možné očekávat u modrých odrůd, ze kterých by se vyráběla červená vína. Počasí totiž pozitivně působí na množství barviv a vyzrálost tříslovin. Ročník proto může přinést velmi kvalitní červená vína. Pro výrobce vína je velmi důležitá znalost kvalitativních parametrů hroznů, aby na ně mohli reagovat při výrobě vína. I když je ročník zatím jedinečný raností zrání, podobný vývoj kvalitativních parametrů zde již v minulosti byl, např. v letech 2002 nebo 2003.
Autorem komentáře je profesor Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
zdroj: http://mendelu.cz/30239n-komentar-experta-kvalita-hroznu-pred-skizni
Více aktualit
-
Zahájili jsme 2. ročník akce VŠ na 2 dny – středoškoláci si vyzkoušeli život na Zahradnické fakultě. Ve dnech 12.–13. března 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU odehrál 2. ročník akce VŠ na 2 dny, která umožnila středoškolským studentům na…14. 3. 2025
-
Vinohradnický seminář na ZF Mendelu
Letošní vinohradnický seminář byl zaměřený na ekologické pěstování révy vinné a zejména ekologickou ochranu proti chorobám a škůdcům. „V rámci semináře byly prezentované přípravky na ochranu rostlin a hnojiva firmy Bioka, které je možné…6. 3. 2025 -
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…21. 2. 2025 -
Udržitelnost je pro MENDELU priorita, vydala k ní strategii do roku 2030
Mendelova univerzita v Brně vydala Strategii udržitelnosti platnou pro období od roku 2025 do roku 2030, na univerzitě je prvním dokumentem svého druhu. Vizí MENDELU je směřovat k environmentální, sociální a správní udržitelnosti celé instituce,…13. 2. 2025 -
Reprezentační ples Zahradnické fakulty MENDELU 2025
Zahradnická fakulta MENDELU a Spolek LED vás tímto srdečně zvou na Reprezentační ples Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, tentokrát na téma Antika. Budeme se na vás těšit v sobotu 15. března 2025 v Kulturním domě ve Velkých Bílovicích.…10. 2. 2025 -
Blahopřejeme prof. Fedoru Malíkovi k životnímu jubileu
V lednu letošního roku oslavil své kulaté životní jubileum významný pedagog, enolog, biotechnolog a propagátor vína v celé střední Evropě prof. Ing. Fedor Malík, DrSc. Narodil se 11. ledna 1945 v Bratislavě. Po absolvování…27. 1. 2025 -
MENDELU otevírá ve VIDĚ výstavu Ostrovy objevů
Mendelova univerzita otevírá ve VIDA! Science centru expozici Ostrovy objevů, která se zaměřuje na zajímavosti z oblasti přírodních i sociálních věd. Umožňuje dětem i dospělým klást si otázky z různých oblastí a interaktivní formou na ně hledat…24. 1. 2025 -
Studentkami navržený park Na Zahájce v Hruškách už získává reálnou podobu
V červnu 2021 zpustošilo obec Hrušky tornádo, škody se nevyhnuly ani centrálnímu parku. Na vytvoření projektové dokumentace pro obnovu veřejného prostoru se podílelo 5 týmů studujících 4. ročníku v Ateliéru biotechniky II. Podle studie vítězného…17. 1. 2025 -
Profesor Miloš Pejchal slaví
Dnes slaví své významné půlkulaté narozeniny prof. Ing. Miloš Pejchal, CSc., přední odborník na použití rostlin v zahradní a krajinářské architektuře.14. 12. 2024 -
Studenti Zahradnické fakulty oživili předprostor budovy C a soutěžili o…
Ve dnech 30. října a 6. listopadu 2024 proběhla na Zahradnické fakultě soutěž studentů zaměřená na revitalizaci předprostoru u uličního vstupu budovy C. Cílem akce bylo vdechnout tomuto místu nový život a vytvořit ukázkovou plochu okrasné zeleně,…10. 12. 2024