Významným problémem byly teploty vyšší než 30° a velmi malé kolísání mezi denními a nočními teplotami. Tato skutečnost vedla k tomu, že v pletivech révových keřů byla neustále velmi vysoká teplota a ani v noci nedocházelo k ochlazení. Zejména v oblastech, kde byly nepříznivé vláhové poměry, se réva vinná dostala do výrazného stresu, který se projevuje usycháním listů a zavadáním hroznů. Vysoké teploty a minimální kolísání teplot vedlo také k poklesu výkonnosti fotosyntézy, což vedlo ke zpomalení vegetace, ale především téměř k zastavení tvorby cukrů.
Lze proto říct, že nejkritičtější je situace v nejjižnějších lokalitách, kde se sucho projevuje výrazněji. Naproti tomu v lokalitách ve Velkopavlovické, Slovácké nebo severních částech Znojemské podoblasti může být vývoj zrání odlišný.
Závislost na lokalitě se projeví také ve vývoji hodnoty pH moštu, která je určující pro kvalitní průběh kvašení. V podmínkách, kde se výrazněji projevují problémy se suchem může být pH nižší, protože byl během vegetace omezený příjem draslíku z půdy. Naproti tomu v lokalitách s lepšími vláhovými poměry může být pH vyšší. Znalost tohoto parametru je velmi důležitá pro enologa před zpracováním hroznů. Pokles kyselin je velmi výrazný. Kyseliny klesají až o několik g/l týdně. U rizikových odrůd lze proto očekávat potřebu přikyselování, o které již bylo požádané.
U bílých odrůd lze očekávat nižší aromatickou kvalitu. V hroznech mnoha odrůd se projevují hořké chuťové tóny, které mohou výrazněji překrývat aromatické látky ve víně. Také aromatická kvalita je celkově horší, protože díky velmi teplému počasí nedošlo k optimálnímu vývoji aromatických látek. K pozitivnímu vývoji, ale ještě může dojít na začátku září. Potřebné je výraznější kolísání denních a nočních teplot.
Naopak velmi dobrou kvalitu je možné očekávat u modrých odrůd, ze kterých by se vyráběla červená vína. Počasí totiž pozitivně působí na množství barviv a vyzrálost tříslovin. Ročník proto může přinést velmi kvalitní červená vína. Pro výrobce vína je velmi důležitá znalost kvalitativních parametrů hroznů, aby na ně mohli reagovat při výrobě vína. I když je ročník zatím jedinečný raností zrání, podobný vývoj kvalitativních parametrů zde již v minulosti byl, např. v letech 2002 nebo 2003.
Autorem komentáře je profesor Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
zdroj: http://mendelu.cz/30239n-komentar-experta-kvalita-hroznu-pred-skizni
Více aktualit
-
Kmínek révy vinné napadá řada patogenních hub, které dokážou rostlinu v průběhu několika let úplně zlikvidovat. Dovnitř se dostávají většinou skrz ránu po řezu. A pokud je rostlina navíc stresovaná suchem a vysokými teplotami, je jejich působení…15. 7. 2025
-
Jedlé květy: barevné zpestření jídelníčku i poznávání v zahradách
Jedlé květy už dávno nejsou jen výstřední ozdobou na talíři – stále častěji se objevují v moderní kuchyni jako chutný a zdravý doplněk jídelníčku. O tom, jak s nimi pracovat, jakými živinami nás mohou obohatit a jak s jejich pomocí dodat pokrmům…8. 7. 2025 -
Celorepublikové degustátorské zkoušky pro specializované odborné senzorické…
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s Národním vinařským centrem ve Valticích organizovala ve dnech 22-23.5. 2025 výcvik a 26.6. 2025 výběr senzorických hodnotitelů specializovaných na víno. Zkoušky pro degustátory vín…4. 7. 2025 -
ZF MENDELU otevírá nový navazující magisterský program Cirkulární horti-produkce
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně letos poprvé otevírá nový navazující magisterský studijní program Cirkulární horti-produkce. Program reaguje na aktuální výzvy v oblasti udržitelnosti a nabídne studentům komplexní pohled na…3. 7. 2025 -
Zahradnická fakulta MENDELU slaví 40 let – výstava v Národním zemědělském muzeu…
Letos si připomínáme 40 let od založení Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici. K tomuto významnému jubileu jsme ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem připravili výstavu, která návštěvníkům přibližuje příběh fakulty, její proměnu i odkaz,…30. 6. 2025 -
Letní škola ZF MENDELU: Udržitelné zahradnictví v praxi
Ve dnech 16.–20. června 2025 hostila Zahradnická fakulta MENDELU mezinárodní letní školu Erasmus+ BIP s názvem „Udržitelné zahradnictví 21. století: od teorie k praxi“. Program spojil online i prezenční výuku a přivítal studenty z několika…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…24. 6. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…18. 6. 2025 -
Výstava DemoGreen
Ve dnech 11.–12. června 2025 proběhl v areálu sportovního letiště Vyškov již 8. ročník mezinárodní výstavy DEMOGREEN, zaměřené na technologie a mechanizaci pro údržbu okrasné zeleně, komunálních ploch a lesních porostů. Akce se zúčastnilo více než…16. 6. 2025 -
Úspěch Zahradnické fakulty v Nitře: Čtyři ocenění při oslavách 30. výročí FZKI…
Při příležitosti oslav 30. výročí vzniku Fakulty zahradnictva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, které se konaly ve dnech 9. června 2025, obdrželi čtyři zástupci Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v…12. 6. 2025