Letošní ročník révy vinné má velmi dobrou kvalitu bílých i modrých odrůd. Problematické mohou být vysoké kyseliny, které jsou však výrazněji závislé na jednotlivých stanovištích, upozorňuje v komentáři profesor Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty MENDELU.
„Od rašení révy měl vývoj révy vinné zpoždění proti dlouhodobým průměrům nástupu jednotlivých fenofází. Začátek zaměkání však probíhal přibližně o 7-10 dnů dříve, v porovnání s rokem 2020. Vývoj počasí v září potom znamenal výrazný postup ve zrání hroznů, který nasměřoval zralost k optimálnímu ročníku.
První dvě dekády září se vyznačovaly zcela příznivými teplotami pro zrání hroznů, kdy se teploty během dne pohybovaly mezi 20-25°C. Rozdíly však byly v nočních teplotách, kdy během první zářijové dekády docházelo ke střídání teplých dnů a studených nocí. Vyšší denní teploty podporují větší primární metabolismus, zatímco nízké noční teploty zpomalují noční respiraci a dynamiku zrání. Díky tomu dochází k zachování žádoucích aromatických látek v bobulích. Průběh počasí proto výrazně podporoval tvorbu aromatických látek.
Střídání teplých dnů a chladných nocí se projevilo také na změně obsahu kyseliny jablečné. Chladné podmínky zastavují respiraci kyseliny jablečné a tím vlastně její pokles. Chladné noci na začátku září proto výrazněji omezovaly pokles kyseliny jablečné a proto byl při prvních rozborech stanovovaný vyšší obsah, který je proto toto období zrání méně typický.
Z pohledu tvorby cukrů představovaly teplé dny zcela optimální podmínky, kdy se cukernatost zvyšovala i o několik stupňů normalizovaného moštoměru za týden. U odrůd s velmi dynamickým hromaděním cukrů, jako je Sauvignon nebo některé PIWI odrůdy (Solaris, Muscaris) docházelo ke zvýšení cukernatosti i o 3°NM za týden. Teploty mezi 20-25°C představují zcela optimální podmínky pro tvorbu cukrů.
Prozatím se však ukazuje, že by ročník mohl být charakterizovaný vyššími nebo optimálními kyselinami. Se zvyšující se cukernatostí se totiž zpomaluje také dynamika poklesu kyseliny jablečné.
Sklizeň jednotlivých odrůd révy vinné probíhá v „tradičních termínech“. V tuto dobu se proto sklízí odrůdy jako Rulandské bílé, Chardonnay, Tramín nebo Pálava. Z modrých odrůd potom Rulandské modré a Zweigeltrebe.
Ročník proto ukazuje velmi dobrou kvalitu bílých i modrých odrůd. Problematické mohou být vysoké kyseliny, které jsou však výrazněji závislé na stanovištích.“
Autorem komentáře je prof. Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
Více aktualit
-
Významné životní jubileum slaví pan profesor Zdeněk Vachůn, který se narodil 17. 3. 1933 v obci Nové Osady okres Galanta.17. 3. 2023
-
Florista Martinek uspěl jako jediný v Česku v mezinárodní floristické zkoušce
Jiří Martinek ze Zahradnické fakulty jako jediný florista v Česku úspěšně absolvoval mezinárodní stupeň zkoušky International Certified Judge in Floristry Design. Absolvování zkoušky jej opravňuje být součástí jury v mezinárodních floristických…28. 2. 2023 -
Vratné REkrabičky nahradily v brněnské menze jednorázové menuboxy
Strávníci si z brněnské menzy nově odnesou jídlo s sebou ve vratné REkrabičce. V nabídce jsou od tohoto týdne zároveň s jednorázovými menuboxy. Postupně tyto menuboxy zcela nahradí. REkrabička je k dispozici za vratnou zálohu ve výši osmdesáti korun…24. 2. 2023 -
Nové knihy o zahradně-architektonické tvorbě v období totality
Nové zajímavé publikace s názvem I za totality vznikaly krásné zahrady a Hortus Captus. Okrasné zahradnictví a zahradně-architektonická tvorba v letech 1939-1989 právě vychází.20. 2. 2023 -
Brněnský kampus má nové místo pro setkávání i výuku: design lab MENDELU
Kampus Mendelovy univerzity v Černých Polích se rozrostl o novou budovu, design lab MENDELU. Přízemí včetně venkovní terasy je prostorem pro setkávání, tvůrčí činnost a výstavy, v patře se nachází zóna pro výuku, workshopy nebo konference. To vše je…14. 2. 2023 -
Reprezentační ples Zahradnické fakulty
Zahradnická fakulta MENDELU a Spolek LED vás tímto po 3 leté odmlce srdečně zvou na Reprezentační ples Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, tentokrát na téma Zázračný les. Budeme se na vás těšit 10. března 2023 v Kulturním domě ve…9. 2. 2023 -
Mezinárodní vědecká konference Nové výzvy v rozvoji zemědělství
Zveme vás na mezinárodní vědeckou konferenci Nové výzvy v rozvoji zemědělství, kterou pořádá FRRMS MENDELU. Cílem této konference je sdílení nových teoretických a praktických poznatků z oblasti zemědělství, venkova a venkovské oblasti a z oblasti…1. 2. 2023 -
Ovocný strom v krajině 2023
V únoru startuje nový běh kurzu celoživotního vzdělávání.2. 1. 2023 -
Ocenění v soutěži studentských prací si odnesli 2 absolventi
V úterý 29. listopadu 2022 proběhla 20. mezioborová konference soutěže studentských prací, kterou organizovala Lipka ve spolupráci s Jihomoravským krajem.12. 12. 2022 -
Zahradnickou fakultu od března povede Patrik Burg
Novým děkanem Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se stane Patrik Burg. Akademický senát fakulty jej zvolil 30. listopadu. Do funkce nastoupí 9. března příštího roku, nahradí tak děkanku Alenu Salašovou.5. 12. 2022