Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla Přinosilová ze Zahradnické fakulty zkoumá, jak nejlépe množit olivovníky metodou mikropropagace in vitro, aby získala zdravé a geneticky identické jedince, klony původní rostliny. Výzkum probíhá ve spolupráci s česko-italskou firmou Vitrotree by Battistini.
Z olivovníku odebere malý kousek pletiva a ve sterilních podmínkách ho přenese do kultivačního média s potřebnými živinami. Každý kultivar vyžaduje jiné složení média a dobu růstu. „Živné médium obsahuje minerály, cukry (např. manitol), vitamíny, růstové regulátory (např. zeatin) a gelující látky (např. agar) a specifické pH. Rostliny z něj čerpají živiny zhruba 4 až 8 týdnů, poté je nutné médium vyměnit kvůli úbytku živin a změně pH,“ popsala Pavla Přinosilová z Mendelea – Ústavu genetiky ZF MENDELU. Celý proces je pečlivě sledován, aby nedošlo ke kontaminaci bakteriemi, plísněmi nebo kvasinkami.
Právě množení olivovníků zůstává v rámci jejich pěstování největším problémem, je náročné jak přirozenou cestou, tak metodami in vitro. „Množení komplikuje nízká schopnost zakořeňování řízků, pomalý růst výhonů a výrazná závislost regenerace na konkrétním genotypu. Olivovníky nejsou přirozeně přizpůsobené našemu klimatu, což prodlužuje vegetační cyklus a snižuje úspěšnost tradičních metod. Získání dostatečného počtu rostlin tak bývá časově i technicky náročné,“ uvedla vědkyně.
Nejčastěji se olivovníky množí vegetativně – pomocí řízků nebo očkováním na podnože. „Tradiční množení trvá 1 až 2 roky, hlavně kvůli pomalému zakořeňování. In vitro metoda může být rychlejší a efektivnější – za ideálních podmínek lze dosáhnout vyššího počtu výhonů během několika měsíců. Celý cyklus od odebrání explantátu po mladou rostlinu však trvá alespoň 6 až 12 měsíců,“ přiblížila Přinosilová.
S ohledem na klimatickou změnu a rostoucí zájem o netradiční druhy dřevin lze očekávat, že olivovníky budou častější součástí zahrad i sadů – podobně jako fíkovníky nebo kaki. S tím roste i poptávka po sadebním materiálu a efektivních metodách množení. „Vlivem mírnějších zim a lokálních mikroklimat, zejména na jižní Moravě, se jejich venkovní pěstování stává reálnější – za předpokladu ochrany před mrazem, například v zimní zahradě nebo skleníku,“ zhodnotila vědkyně.
Výzkum probíhá ve spolupráci s česko-italskou firmou Vitrotree by Battistini s.r.o., která vedle olivovníků množí v kultivačních nádobách například eukalypty nebo borůvky. „Spolupráce umožňuje testovat výsledky výzkumu v praxi, využívat optimalizované podmínky pro kultivaci a pracovat s různými genotypy. Vitrotree by Battistini má zkušenosti s komerčním množením olivovníků a poskytuje know-how, které není běžně dostupné v akademickém prostředí,“ porovnala doktrorandka.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Pavla Přinosilová, pavla.prinosilova@mendelu.cz, Mendeleum – Ústav genetiky, ZF MENDELU
Více aktualit
-
Prvního září si připomínáme významné jubileum – čtyřicet let od založení Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, která sídlí v obci Lednice, v srdci Lednicko-valtického areálu. Toto výročí je příležitostí k ohlédnutí za dosavadní cestou,…20. 8. 2025
-
Kurz vinohradnictví a vinařství pro veřejnost
Ústav vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty MENDELU otevírá od října 2025 dvousemestrální kurz zaměřený na celý „vinařský rok“ – od pěstování révy přes výrobu vína až po senzorickou analýzu. Kurz probíhá blokově (říjen–březen) a je…7. 8. 2025 -
Letos vychází publikace detailně zaměřená na biodiverzitu lužní krajiny v…
Ekologické změny a biodiverzita lužní krajiny v oblasti soutoku Moravy a Dyje je název knihy, která vyjde v druhé polovině roku 2025 a která je výsledkem práce širokého spektra odborníků na jednotlivé skupiny organismů. V mnoha případech se jedná o…30. 7. 2025 -
Mendel na trafostanici na ulici Drobného zápasí s hrachovým monstrem
U univerzitního kampusu MENDELU nově zdobí trafostanici na ulici Drobného jedinečný mural věnovaný otci genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Cílem je připomínat jeho osobnost a přínos vědě kolemjdoucím i projíždějícím. Netradičně ztvárněnou podobu…29. 7. 2025 -
Zástupci MENDELU se účastní světové výstavy EXPO 2025 v Ósace, na Tchaj-wanu…
Rektor Jan Mareš a prorektor pro internacionalizaci a vnější vztahy Jiří Skládanka se v těchto dnech účastní zahraniční mise do Japonska a na Tchaj-wan, kterou organizuje Dům zahraniční spolupráce. Cesta je součástí oficiální prezentace České…25. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…24. 7. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní evropské uznání pro studijní…
Magisterský studijní program Krajinářská architektura na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně byl oficiálně uznán mezinárodní organizací IFLA Europe – Evropskou federací krajinných architektů. Potvrzení o uznaném vzdělání pro výkon…16. 7. 2025 -
Saharské bakterie podporují růst kořenů vinné révy až o polovinu
Kmínek révy vinné napadá řada patogenních hub, které dokážou rostlinu v průběhu několika let úplně zlikvidovat. Dovnitř se dostávají většinou skrz ránu po řezu. A pokud je rostlina navíc stresovaná suchem a vysokými teplotami, je jejich působení…15. 7. 2025 -
Jedlé květy: barevné zpestření jídelníčku i poznávání v zahradách
Jedlé květy už dávno nejsou jen výstřední ozdobou na talíři – stále častěji se objevují v moderní kuchyni jako chutný a zdravý doplněk jídelníčku. O tom, jak s nimi pracovat, jakými živinami nás mohou obohatit a jak s jejich pomocí dodat pokrmům…8. 7. 2025 -
Celorepublikové degustátorské zkoušky pro specializované odborné senzorické…
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s Národním vinařským centrem ve Valticích organizovala ve dnech 22-23.5. 2025 výcvik a 26.6. 2025 výběr senzorických hodnotitelů specializovaných na víno. Zkoušky pro degustátory vín…4. 7. 2025