„Pojmenování není zdaleka jen odkazem na to, kdo na výrobě daného vína pracoval. Zároveň jde o odstupňování kvality vína s tím, že ta nejlepší jsou ukryta pod produktovou řadou Professor,“ uvedl spolutvůrce nového rozčlenění univerzitních vín Radim Holešinský. V souvislosti s novým členěním vznikly designově netradiční etikety. Jednotícím výtvarným prvkem je lidská hlava.
Na vínech řady Student je zvýrazněna tvář jako odkaz na to, že jsou to právě studenti, kdo pomyslně vytváří tvář školy a v očích veřejnosti ji tak zastupují nejvíce. Řada Doctor je symbolizována krkem. Z uměleckého hlediska je pomyslnou základnou vycházející ze studentského života, ale zároveň je odrazovým můstkem pro nový výzkum a výuku. Řadu Professor symbolizuje mozek, což jsou vědomosti v kombinaci se zkušenostmi. „Naše nové členění není pouhou klasifikací vín usnadňující konzumentovi snadný a rychlý výběr. Umožňuje i pomyslné putování světem vína a zároveň jeho hlubší poznávání, na které všechny jeho příznivce srdečně zveme,“ dodal Holešinský.
Řada Student má klasické láhve se šroubovaným uzávěrem a cenu 160 korun za kus. Řada Doctor využívá také těchto lahví, jen místo uzávěru má korkový špunt. Láhev přijde na 260 korun. Nejvyšší řada Professor má o něco nápaditější láhev burgundského typu s korkovým uzávěrem, přičemž každá z nich přijde na 400 korun.
Informace k jednotlivým řadám:
Student – základní řada vín. Jde o lehčí, svěží, aromatická vína. Vyrábějí je studenti třetího ročníku. Z celkové produkce tvoří tato vína bezmála tři čtvrtiny. Jde o vína odrůd Muškát moravský, Tramín červený, Pálava, Ryzlink rýnský, Laurot Rosé, Hibernal nebo Malverina.
Doctor – vyšší řada vín. Tato vína jsou ve srovnání s řadou Student těžší a celkově propracovanější. Vznikají delším zráním na jemných kalech v dubových sudech. Celý proces trvá devět až dvanáct měsíců. Z celkové produkce tvoří tato vína zhruba čtvrtinu. Jde o odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Frankovka, Rulandské modré nebo Veltlínské zelené. Vyrábějí je postgraduanti.
Professor – nejvyšší řada. Jde o výběr z toho nejlepších z doktorské řady, na který ale dohlížejí přímo přednášející. Jsou to dlouhozrající vína buď z dubových sudů nebo z kvevri nádob. K této univerzitní vinařské topce patří například vína Chardonnay, Cerason, Ryzlink rýnský nebo oranžová vína z kvevri známá především z Gruzie.
Vinařství se v Lednici studovalo už za minulého režimu, od roku 2009 jde o samostatný obor. Mezi jeho bezmála 300 současnými posluchači jsou nejen studenti z Česka a Slovenska, ale třeba i z Ruska a dalších zemí. K absolventům patří řada vítězů soutěže Vinařství roku. Mezi jinými jde o Stanislava Škrobáka nebo Jana Stávka. Univerzitní vinice v Lednici se rozkládají na šesti hektarech. Zhruba třetina z nich je produkčních, zbytek pak unikátním genofondem vinných odrůd. Ročně se z vinic sklidí od 25 do 30 tun hroznů. Ústav vyprodukuje ročně zhruba 12.000 lahví vína, která jsou k dostání v nejrůznějších vinotékách, a to například v Lednici, Brně či Břeclavi.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Holešinský Radim, Ústav vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU, tel. 721 412 888, radim.holesinsky@mendelu.cz
Více aktualit
-
Studentky krajinářské architektury postoupily do semifinále mezinárodní soutěže Streetlife Design Competition. Smíšený tým ze Zahradnické fakulty MENDELU a Fakulty architektury VUT pracoval na návrhu umístěném ve svahu nad Mendlovým náměstím. Cílem…23. 3. 2023
-
Profesor Zdeněk Vachůn slaví významné životní jubileum
Významné životní jubileum slaví pan profesor Zdeněk Vachůn, který se narodil 17. 3. 1933 v obci Nové Osady okres Galanta.17. 3. 2023 -
Florista Martinek uspěl jako jediný v Česku v mezinárodní floristické zkoušce
Jiří Martinek ze Zahradnické fakulty jako jediný florista v Česku úspěšně absolvoval mezinárodní stupeň zkoušky International Certified Judge in Floristry Design. Absolvování zkoušky jej opravňuje být součástí jury v mezinárodních floristických…28. 2. 2023 -
Vratné REkrabičky nahradily v brněnské menze jednorázové menuboxy
Strávníci si z brněnské menzy nově odnesou jídlo s sebou ve vratné REkrabičce. V nabídce jsou od tohoto týdne zároveň s jednorázovými menuboxy. Postupně tyto menuboxy zcela nahradí. REkrabička je k dispozici za vratnou zálohu ve výši osmdesáti korun…24. 2. 2023 -
Nové knihy o zahradně-architektonické tvorbě v období totality
Nové zajímavé publikace s názvem I za totality vznikaly krásné zahrady a Hortus Captus. Okrasné zahradnictví a zahradně-architektonická tvorba v letech 1939-1989 právě vychází.20. 2. 2023 -
Brněnský kampus má nové místo pro setkávání i výuku: design lab MENDELU
Kampus Mendelovy univerzity v Černých Polích se rozrostl o novou budovu, design lab MENDELU. Přízemí včetně venkovní terasy je prostorem pro setkávání, tvůrčí činnost a výstavy, v patře se nachází zóna pro výuku, workshopy nebo konference. To vše je…14. 2. 2023 -
Reprezentační ples Zahradnické fakulty
Zahradnická fakulta MENDELU a Spolek LED vás tímto po 3 leté odmlce srdečně zvou na Reprezentační ples Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, tentokrát na téma Zázračný les. Budeme se na vás těšit 10. března 2023 v Kulturním domě ve…9. 2. 2023 -
Mezinárodní vědecká konference Nové výzvy v rozvoji zemědělství
Zveme vás na mezinárodní vědeckou konferenci Nové výzvy v rozvoji zemědělství, kterou pořádá FRRMS MENDELU. Cílem této konference je sdílení nových teoretických a praktických poznatků z oblasti zemědělství, venkova a venkovské oblasti a z oblasti…1. 2. 2023 -
Ovocný strom v krajině 2023
V únoru startuje nový běh kurzu celoživotního vzdělávání.2. 1. 2023 -
Ocenění v soutěži studentských prací si odnesli 2 absolventi
V úterý 29. listopadu 2022 proběhla 20. mezioborová konference soutěže studentských prací, kterou organizovala Lipka ve spolupráci s Jihomoravským krajem.12. 12. 2022