Objem a vlastnosti kvasných plynů zachytávaných při procesu fermentace moštů jsou podle vědců ohromné. „Představují přitom novou a velmi hodnotnou komoditu v oboru vinařství i mimo něj,“ uvedl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty MENDELU Mojmír Baroň. Z litru vinného moštu při průměrné cukernatosti a teplotě kvašení může vzniknout až 60 litrů endogenního CO2, který lze v provozu efektivně využít.
Moderní vinařství už oxid uhličitý využívají při zpracování hroznů, skladování, lahvování vína a dezinfekci. Plyn, který samovolně vzniká v každém provozu, však paradoxně nakupují. Nová technologie to ale může změnit. „Jímáním vlastního plynu si provoz vytvoří během několika týdnů vinobraní zásobu CO2 na celý rok. Plyn je možné aplikovat při stále využívanější kryomaceraci, při skladování vína v neplných nádobách, ale také pro výrobu v létě hojně vyhledávaných perlivých vín anebo nealkoholických nápojů,“ uvedl Baroň.
Dalším benefitem se podle něj stává zvýšení bezpečnosti provozu. Oxid uhličitý lze jímat přímo v uzavřeném systému do tlakových lahví a nehrozí tak nebezpečí úrazů, či problémů souvisejících s otravou CO2 způsobených nedostatečným odvětráním prostoru.
Technologie jímání kvasných plynů už vzhledem ke své velikosti s úspěchem používají pivovary, nové možnosti se otevírají i vinařským podnikům. „Vzhledem k enormnímu množství CO2, které lze najímat během fermentace, se z kvasných plynů stává ekologická a široce využitelná komodita s vysokým ekonomickým potenciálem. Vlastnosti získané směsi plynů představují slibnou škálu uplatnění do potravinářského průmyslu a samozřejmě zpět v průmyslu vinařském,“ uvedl Baroň.
Nová technologie má i ekologicko-politický aspekt. „Zachytáváním CO2 se vinařské provozy stanou uhlíkově neutrálními a tím mohou také přispět ke zlepšení vývoje současné klimatické situace,“ dodal Baroň.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel.: +420 777 635 257, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství (ZF)
Foto: Adobe Stock
Více aktualit
-
Zahájili jsme 2. ročník akce VŠ na 2 dny – středoškoláci si vyzkoušeli život na Zahradnické fakultě. Ve dnech 12.–13. března 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU odehrál 2. ročník akce VŠ na 2 dny, která umožnila středoškolským studentům na…14. 3. 2025
-
Vinohradnický seminář na ZF Mendelu
Letošní vinohradnický seminář byl zaměřený na ekologické pěstování révy vinné a zejména ekologickou ochranu proti chorobám a škůdcům. „V rámci semináře byly prezentované přípravky na ochranu rostlin a hnojiva firmy Bioka, které je možné…6. 3. 2025 -
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…21. 2. 2025 -
Udržitelnost je pro MENDELU priorita, vydala k ní strategii do roku 2030
Mendelova univerzita v Brně vydala Strategii udržitelnosti platnou pro období od roku 2025 do roku 2030, na univerzitě je prvním dokumentem svého druhu. Vizí MENDELU je směřovat k environmentální, sociální a správní udržitelnosti celé instituce,…13. 2. 2025 -
Reprezentační ples Zahradnické fakulty MENDELU 2025
Zahradnická fakulta MENDELU a Spolek LED vás tímto srdečně zvou na Reprezentační ples Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, tentokrát na téma Antika. Budeme se na vás těšit v sobotu 15. března 2025 v Kulturním domě ve Velkých Bílovicích.…10. 2. 2025 -
Blahopřejeme prof. Fedoru Malíkovi k životnímu jubileu
V lednu letošního roku oslavil své kulaté životní jubileum významný pedagog, enolog, biotechnolog a propagátor vína v celé střední Evropě prof. Ing. Fedor Malík, DrSc. Narodil se 11. ledna 1945 v Bratislavě. Po absolvování…27. 1. 2025 -
MENDELU otevírá ve VIDĚ výstavu Ostrovy objevů
Mendelova univerzita otevírá ve VIDA! Science centru expozici Ostrovy objevů, která se zaměřuje na zajímavosti z oblasti přírodních i sociálních věd. Umožňuje dětem i dospělým klást si otázky z různých oblastí a interaktivní formou na ně hledat…24. 1. 2025 -
Studentkami navržený park Na Zahájce v Hruškách už získává reálnou podobu
V červnu 2021 zpustošilo obec Hrušky tornádo, škody se nevyhnuly ani centrálnímu parku. Na vytvoření projektové dokumentace pro obnovu veřejného prostoru se podílelo 5 týmů studujících 4. ročníku v Ateliéru biotechniky II. Podle studie vítězného…17. 1. 2025 -
Profesor Miloš Pejchal slaví
Dnes slaví své významné půlkulaté narozeniny prof. Ing. Miloš Pejchal, CSc., přední odborník na použití rostlin v zahradní a krajinářské architektuře.14. 12. 2024 -
Studenti Zahradnické fakulty oživili předprostor budovy C a soutěžili o…
Ve dnech 30. října a 6. listopadu 2024 proběhla na Zahradnické fakultě soutěž studentů zaměřená na revitalizaci předprostoru u uličního vstupu budovy C. Cílem akce bylo vdechnout tomuto místu nový život a vytvořit ukázkovou plochu okrasné zeleně,…10. 12. 2024