Objem a vlastnosti kvasných plynů zachytávaných při procesu fermentace moštů jsou podle vědců ohromné. „Představují přitom novou a velmi hodnotnou komoditu v oboru vinařství i mimo něj,“ uvedl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty MENDELU Mojmír Baroň. Z litru vinného moštu při průměrné cukernatosti a teplotě kvašení může vzniknout až 60 litrů endogenního CO2, který lze v provozu efektivně využít.
Moderní vinařství už oxid uhličitý využívají při zpracování hroznů, skladování, lahvování vína a dezinfekci. Plyn, který samovolně vzniká v každém provozu, však paradoxně nakupují. Nová technologie to ale může změnit. „Jímáním vlastního plynu si provoz vytvoří během několika týdnů vinobraní zásobu CO2 na celý rok. Plyn je možné aplikovat při stále využívanější kryomaceraci, při skladování vína v neplných nádobách, ale také pro výrobu v létě hojně vyhledávaných perlivých vín anebo nealkoholických nápojů,“ uvedl Baroň.
Dalším benefitem se podle něj stává zvýšení bezpečnosti provozu. Oxid uhličitý lze jímat přímo v uzavřeném systému do tlakových lahví a nehrozí tak nebezpečí úrazů, či problémů souvisejících s otravou CO2 způsobených nedostatečným odvětráním prostoru.
Technologie jímání kvasných plynů už vzhledem ke své velikosti s úspěchem používají pivovary, nové možnosti se otevírají i vinařským podnikům. „Vzhledem k enormnímu množství CO2, které lze najímat během fermentace, se z kvasných plynů stává ekologická a široce využitelná komodita s vysokým ekonomickým potenciálem. Vlastnosti získané směsi plynů představují slibnou škálu uplatnění do potravinářského průmyslu a samozřejmě zpět v průmyslu vinařském,“ uvedl Baroň.
Nová technologie má i ekologicko-politický aspekt. „Zachytáváním CO2 se vinařské provozy stanou uhlíkově neutrálními a tím mohou také přispět ke zlepšení vývoje současné klimatické situace,“ dodal Baroň.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel.: +420 777 635 257, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství (ZF)
Foto: Adobe Stock
Více aktualit
-
Studentky krajinářské architektury postoupily do semifinále mezinárodní soutěže Streetlife Design Competition. Smíšený tým ze Zahradnické fakulty MENDELU a Fakulty architektury VUT pracoval na návrhu umístěném ve svahu nad Mendlovým náměstím. Cílem…23. 3. 2023
-
Profesor Zdeněk Vachůn slaví významné životní jubileum
Významné životní jubileum slaví pan profesor Zdeněk Vachůn, který se narodil 17. 3. 1933 v obci Nové Osady okres Galanta.17. 3. 2023 -
Florista Martinek uspěl jako jediný v Česku v mezinárodní floristické zkoušce
Jiří Martinek ze Zahradnické fakulty jako jediný florista v Česku úspěšně absolvoval mezinárodní stupeň zkoušky International Certified Judge in Floristry Design. Absolvování zkoušky jej opravňuje být součástí jury v mezinárodních floristických…28. 2. 2023 -
Vratné REkrabičky nahradily v brněnské menze jednorázové menuboxy
Strávníci si z brněnské menzy nově odnesou jídlo s sebou ve vratné REkrabičce. V nabídce jsou od tohoto týdne zároveň s jednorázovými menuboxy. Postupně tyto menuboxy zcela nahradí. REkrabička je k dispozici za vratnou zálohu ve výši osmdesáti korun…24. 2. 2023 -
Nové knihy o zahradně-architektonické tvorbě v období totality
Nové zajímavé publikace s názvem I za totality vznikaly krásné zahrady a Hortus Captus. Okrasné zahradnictví a zahradně-architektonická tvorba v letech 1939-1989 právě vychází.20. 2. 2023 -
Brněnský kampus má nové místo pro setkávání i výuku: design lab MENDELU
Kampus Mendelovy univerzity v Černých Polích se rozrostl o novou budovu, design lab MENDELU. Přízemí včetně venkovní terasy je prostorem pro setkávání, tvůrčí činnost a výstavy, v patře se nachází zóna pro výuku, workshopy nebo konference. To vše je…14. 2. 2023 -
Reprezentační ples Zahradnické fakulty
Zahradnická fakulta MENDELU a Spolek LED vás tímto po 3 leté odmlce srdečně zvou na Reprezentační ples Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, tentokrát na téma Zázračný les. Budeme se na vás těšit 10. března 2023 v Kulturním domě ve…9. 2. 2023 -
Mezinárodní vědecká konference Nové výzvy v rozvoji zemědělství
Zveme vás na mezinárodní vědeckou konferenci Nové výzvy v rozvoji zemědělství, kterou pořádá FRRMS MENDELU. Cílem této konference je sdílení nových teoretických a praktických poznatků z oblasti zemědělství, venkova a venkovské oblasti a z oblasti…1. 2. 2023 -
Ovocný strom v krajině 2023
V únoru startuje nový běh kurzu celoživotního vzdělávání.2. 1. 2023 -
Ocenění v soutěži studentských prací si odnesli 2 absolventi
V úterý 29. listopadu 2022 proběhla 20. mezioborová konference soutěže studentských prací, kterou organizovala Lipka ve spolupráci s Jihomoravským krajem.12. 12. 2022