Všechna fenologická stádia letos nastupovala v termínech, které odpovídají obvyklým dlouhodobým průměrům. V některých stádiích vegetace docházelo také k mírnému opoždění, což se nakonec ukázalo jako velmi výhodné. Je dobré si stále uvědomovat, že hrozny mají zaměkat v červenci a srpnu a mají dozrávat v září a říjnu. Jak ukázal i rok letošní, právě září a říjen nabízí nejlepší počasí pro zajištění kvalitní vyzrálosti hroznů.
Rok 2018 byl velmi kritický z pohledu vývoje kyselin, které se snižovaly k minimálním hodnotám. Letošní rok je v tomto směru daleko příznivější a dalo by se v nadsázce říct, že „počasí pomohlo, když bylo třeba“. Vývoj kyselin nejvýrazněji ovlivňují vysoké teploty během zrání hroznů. Dlouhé období vysokých teplot v roce 2018 způsobilo velmi výrazný pokles kyseliny jablečné. Letos naopak nebyly během zrání hroznů teploty výrazně vysoké a v hroznech je i nyní vyšší až optimální obsah kyseliny jablečné.
Dalším velmi důležitým faktorem, který ovlivňuje obsah kyselin, je průběh denních a nočních teplot a také případné dešťové srážky. Během zrání hroznů mají noční teploty obvykle malý vliv na cukernatost, ale výrazný vliv na kyseliny, aroma a antokyanová barviva. Nižší noční teploty se letos projevily v pravý čas a kyseliny proto zůstaly v hroznech na dostatečné úrovni. To vedlo k optimálním podmínkám pro svěží chuť bílých vín a mikrobiální stabilitu růžových a červených vín. Letošní počasí bylo také velmi příznivé pro vývoj aromatických látek. Ty jsou základem kvality bílých vín. Teplé počasí a zejména teplé noci nevytváří pro vývoj aromatických látek optimální podmínky. Potvrzení této skutečností si všichni jistě pamatují z roku 2018, kdy u bílých hroznů sklizených během srpna a počátku září, byla aromatická kvalita velmi nízká.
Většina odrůd typických pro vinohradnictví chladného podnebí dosahuje větší typičnosti při zrání v podmínkách s vyšším rozdílem denních teplot, kdy denní teploty mohou podporovat zrání hroznů, zatímco nižší noční teploty zpomalují respiraci a metabolismus. Při pohledu do vinice je možné pozorovat vynikající potenciál aromatické zralosti u většiny bílých odrůd. Ukazatelem aromatické kvality je barva slupky a také chuťové vlastnosti bobule. Například Ryzlink vlašský vykazuje pozitivní aromatický vývoj i na různých lokalitách. Na našich vinicích můžeme očekávat velmi dobrou kvalitu hroznů bílých odrůd napříč vinařskými terroir. Pro zrání modrých odrůd jsou příznivější stabilní teplotní podmínky. Denní teploty se i v posledních dnech září stále pohybovaly blízko 20°C a průběh počasí i pro zrání modrých odrůd byl tak velmi příznivý. Průběh teplot také pozitivně působí na vývoj cukernatosti u modrých odrůd. Je proto možné očekávat velmi dobrou úroveň přirozeného obsahu alkoholu u červených vín. „Počasí pomáhá“ také ve vývoji tříslovin a antokyanových barviv.
Určujícím faktorem vývoje révy vinné je především teplota. Díky průběhu teplot došlo k optimálnímu fenologickému vývoji révy. Hrozny zrají v září a říjnu, čímž se vytvořil předpoklad vysoké kvality. Vývoj cukrů, kyselin, aromatických a fenolových látek je velmi příznivý a proto můžeme očekávat vynikající ročník.
Autorem komentáře je Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
Více aktualit
-
Na území lesů Mendelovy univerzity v Brně se nachází na padesát studánek, se kterými se návštěvníci mohou nově seznámit prostřednictvím mobilní hry – Lesnický Slavín za vodou, kterou pro zvídavé návštěvníky univerzitních lesů připravil Školní lesní…6. 5. 2025
-
Konference: Aktuální otázky léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
Ve dnech 22. až 23. května 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU v Lednici uskuteční již 26. ročník odborného semináře s mezinárodní účastí, který se tradičně zaměřuje na problematiku pěstování, zpracování a využití léčivých, aromatických a…2. 5. 2025 -
Taktické cvičení FAKULTA 2025: Lednický areál ZF MENDELU hostil zásah proti…
V úterý 29. dubna se areál Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici proměnil v dějiště krajského taktického cvičení s názvem FAKULTA 2025. Námětem byla reakce složek integrovaného záchranného systému (IZS) na útok aktivního střelce během výuky. Do…30. 4. 2025 -
Finská návštěva na Zahradnické fakultě MENDELU: Sdílení zkušeností v oblasti…
Ve dnech 23.–24. dubna 2025 hostila Zahradnická fakulta MENDELU v Lednici odbornou návštěvu z finské partnerské univerzity HAMK – Häme University of Applied Sciences. HAMK patří mezi přední evropské instituce v oblasti udržitelného rozvoje a její…28. 4. 2025 -
Pracovní skupinu ČKR pro udržitelnost vede rektor MENDELU Jan Mareš, první…
V čele pracovní skupiny pro udržitelnost České konference rektorů je nově vedení Mendelovy univerzity v Brně. Garantem pracovní skupiny je rektor MENDELU Jan Mareš, tajemníkem je Martin Klimánek, prorektor pro strategii, udržitelnost a účelovou…23. 4. 2025 -
Odešla mimořádná osobnost doc. Ivan Malý
S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás ve věku 85 let navždy opustil doc. Ing. Ivan Malý, CSc. Doc. Ing. Ivan Malý, CSc. se specializoval na oblast zelinářské produkce. Působil na Zahradnické fakultě, Ústavu šlechtění a množení zahradnických…22. 4. 2025 -
Pozvánka na veřejné zasedání Akademické obce ZF MENDELU
Vážení členové akademické obce, rádi bychom Vás srdečně pozvali na veřejné zasedání Akademické obce Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, které se uskuteční v úterý 15. dubna 2025 od 14:00 v aule ZF v Lednici. Cílem zasedání je…11. 4. 2025 -
MENDELU rozšiřuje preventivní opatření proti šíření slintavky a kulhavky
Mendelova univerzita v Brně přijímá další preventivní opatření proti možnému šíření infekce slintavky a kulhavky (SLAK) z Maďarska a Slovenska. Reaguje tak na nová nařízení Státní veterinární správy o mimořádných veterinárních opatřeních k ochraně…10. 4. 2025 -
Jídelní odpad z menz zredukuje nové zařízení až o 95 procent
Správa kolejí a menz MENDELU pořídila zařízení na zpracování gastroodpadu, v provozu je od února. Díky tomuto zařízení je možné zpracovat naprostou většinu vzniklého odpadu, zpracovaná hmota by navíc mohla být použitelná jako hnojivo. „Zařízení…4. 4. 2025 -
17. ročník workshopu „Setkání s řediteli a zástupci středních škol”
Ve dnech 2. a 3. dubna 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU uskutečnil již 17. ročník workshopu „Setkání s řediteli a zástupci středních škol”. Akce se zaměřila na posílení partnerství mezi fakultou a středními zahradnickými školami, profesními…3. 4. 2025