Zakázkové testování a analýzy

Ústav ovocnictví Zahradnické fakulty v Lednici, je ÚKZÚZ pověřenou laboratoří pro detekci níže uvedených patogenů. Ceny jsou vždy individuální dle testovaného materiálu a požadovaného testu.

 

DETEKCE PATOGENNÍCH ORGANISMŮ:

(kontakt: Ing. Tomáš Kiss - tomas.kiss@mendelu.cz)

 

  • Detekce virů ovocných dřevin 
  1. A.      Metodou ELISA
  • virus ACLSV (Apple chlorotic leaf spot virus, virus chlorotické skvrnitosti listů jabloně) 
  • virus ApMV (Apple mosaic virus, virus mozaiky jabloně) 
  • virus ASGV (Apple stem grooving virus, virus žlábkovitosti kmene jabloně) 
  • virus ASPV (Apple stem pitting virus, virus vrásčitosti kmene jabloně) 
  • virus PDV (Prune dwarf virus, virus zakrslosti slivoně) 
  • virus PNRSV (Prunus necrotic ringspot virus, virus nekrotické kroužkovitosti slivoně) 
  • virus PPV (Plum pox virus, šarka švestek) 
  • SLRSV (Strawberry latentringspot virus, virus latentní kroužkovitosti jahodníku)
  • jiné viry po osobní dohodě
  1. B.      Metodou RT-PCR – po osobní dohodě
  • Detekce fytoplazem
  1. A.      Metodou real-time PCR
  • fytoplazma ESFY (European stone fruit yellows, fytoplazma Evropské žloutenky peckovin) 
  • fytoplazma PD (Pear decline, fytoplazma chřadnutí hrušně)
  • fytoplazma AP (Apple proliferation, fytoplazma proliferace jabloně)
  • ostatní fytoplazmy po osobní dohodě
  1. B.      Metodou nested PCR – po osobní dohodě

 

TECHNICKÝ IZOLÁT TEPLOMILNÝCH PECKOVIN A HRUŠNÍ a ŠLECHTĚNÍ:

(kontakt: Ing. Tomáš Nečas, Ph.D. – tomas.necas@mendelu.cz)

  • Nabízíme možnost umístění pre-basic SE1 (před-základního rozmnožovacího materiálu ovocných druhů) do technického izolátu.
  • Nabízíme možnost udržovacího šlechtění ovocných druhů.
  • Pomologická zhodnocení: popis odrůd, pěstitelská charakteristika.

 

Kvalitativní analýzy plodů ovocných druhů:

(kontakt: Ing. Martina Göttingerová  - martina.gottingerova@mendelu.cz)

Použité metody a způsoby analýz na vyžádání.

  • Antioxidační kapacita
  • Celkový obsah kyselin
  • Celkový obsah fenolických látek
  • Celkový obsah antokyanů
  • Celkový obsah flavonoidů
  • Celkový obsah karotenoidů
  • Celkový obsah bílkovin
  • Refraktometrická sušina
  • Obsah sušiny
  • Kolorimetrické analýzy