Celorepublikové degustátorské zkoušky pro specializované odborné senzorické posuzovatele vín

4. 7. 2025

Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s Národním vinařským centrem ve Valticích organizovala ve dnech 22-23.5. 2025 výcvik a 26.6. 2025 výběr senzorických hodnotitelů specializovaných na víno. Zkoušky pro degustátory vín jsou organizovány v České republice podle aktualizované metodiky schválené Ministerstvem zemědělství ČR. Používaná metodika výcviku a výběru naplňuje požadavky mezinárodní normy ISO 8586 část 2 pro specializovaného senzorického odborného posuzovatele a doporučení Mezinárodní organizace pro révu a víno OIV. Během předcházejících 17 ročníků se zúčastnilo degustačních zkoušek přes 700 žadatelů a uspělo jich více než 250 s průměrnou úspěšností 39 %. V tomto roce se zkoušek účastnilo 38 žadatelů a uspělo 13 z nich. Výcvik a výběr řídil odborný garant prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. ze Zahradnické fakulty.

Zájemce o degustátorské zkoušky musí mít platnou zkoušku podle mezinárodní normy ISO 8586 část 1 pro vybraného senzorického posuzovatele (základní senzorickou zkoušku, tzv. zkoušku prvního stupně). Dvoudenní výcvik se většinou koná jeden nebo čtyři týdny před termínem výběru a má dvě části. Teoretická je zaměřena na prohloubení znalostí z oblasti vinařství a metodologie senzorické analýzy. Žadatelé jsou prostřednictvím přednášek kvalifikovaných lektorů seznámeni s problematikou mikrobiologie, chemie, biochemie a technologie vína, ampelografie a pěstování révy vinné, vinařské legislativy, metodologie senzorické analýzy a světového vinařství. Praktická část je zaměřena na procvičování senzorických schopností a senzorické paměti. Žadatelé se cvičí v posuzování vzorků odrůdových vín, popisu jejich vlastností s důrazem na rozlišování malých rozdílů, senzorickou paměť, hodnocení vín pomocí 100-bodové stupnice OIV, jakostního zatřídění vín a identifikaci chorob a vad. Žadatel se může výcviku vzdát, jestliže má na vysoké škole úspěšně složenou zkoušku z předmětu Vinohradnictví a vinařství nebo je absolventem oboru Vinařství na střední vinařské škole nebo v minulosti tento výběr již úspěšně absolvoval.

Výběr probíhá v jednom dnu a skládá se ze dvou částí. V první se jedná o zkoušku znalostí z oblasti vinařství a metodologie senzorické analýzy formou testu. K úspěšnému složení vědomostní zkoušky je třeba minimálně 75 % správných odpovědí z celkového počtu 60 otázek. Druhá – degustační část je zaměřena na zkoušení senzorických schopností a senzorické paměti. Obsahuje zkoušku dlouhodobé paměti, pořadovou zkoušku, trojúhelníkovou zkoušku, párovou zkoušku krátkodobé paměti, test bodového hodnocení vína a deklarační zkoušku. Žadatel během tří hodin, včetně přestávek, senzoricky hodnotí 51 vzorků vín. K úspěšnému složení této části výběru je třeba minimálně 75 % správných odpovědí z celkového počtu 34 praktických úkolů.

Více aktualit

Všechny aktuality