Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s Národním vinařským centrem ve Valticích organizovala ve dnech 22-23.5. 2025 výcvik a 26.6. 2025 výběr senzorických hodnotitelů specializovaných na víno. Zkoušky pro degustátory vín jsou organizovány v České republice podle aktualizované metodiky schválené Ministerstvem zemědělství ČR. Používaná metodika výcviku a výběru naplňuje požadavky mezinárodní normy ISO 8586 část 2 pro specializovaného senzorického odborného posuzovatele a doporučení Mezinárodní organizace pro révu a víno OIV. Během předcházejících 17 ročníků se zúčastnilo degustačních zkoušek přes 700 žadatelů a uspělo jich více než 250 s průměrnou úspěšností 39 %. V tomto roce se zkoušek účastnilo 38 žadatelů a uspělo 13 z nich. Výcvik a výběr řídil odborný garant prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. ze Zahradnické fakulty.
Zájemce o degustátorské zkoušky musí mít platnou zkoušku podle mezinárodní normy ISO 8586 část 1 pro vybraného senzorického posuzovatele (základní senzorickou zkoušku, tzv. zkoušku prvního stupně). Dvoudenní výcvik se většinou koná jeden nebo čtyři týdny před termínem výběru a má dvě části. Teoretická je zaměřena na prohloubení znalostí z oblasti vinařství a metodologie senzorické analýzy. Žadatelé jsou prostřednictvím přednášek kvalifikovaných lektorů seznámeni s problematikou mikrobiologie, chemie, biochemie a technologie vína, ampelografie a pěstování révy vinné, vinařské legislativy, metodologie senzorické analýzy a světového vinařství. Praktická část je zaměřena na procvičování senzorických schopností a senzorické paměti. Žadatelé se cvičí v posuzování vzorků odrůdových vín, popisu jejich vlastností s důrazem na rozlišování malých rozdílů, senzorickou paměť, hodnocení vín pomocí 100-bodové stupnice OIV, jakostního zatřídění vín a identifikaci chorob a vad. Žadatel se může výcviku vzdát, jestliže má na vysoké škole úspěšně složenou zkoušku z předmětu Vinohradnictví a vinařství nebo je absolventem oboru Vinařství na střední vinařské škole nebo v minulosti tento výběr již úspěšně absolvoval.
Výběr probíhá v jednom dnu a skládá se ze dvou částí. V první se jedná o zkoušku znalostí z oblasti vinařství a metodologie senzorické analýzy formou testu. K úspěšnému složení vědomostní zkoušky je třeba minimálně 75 % správných odpovědí z celkového počtu 60 otázek. Druhá – degustační část je zaměřena na zkoušení senzorických schopností a senzorické paměti. Obsahuje zkoušku dlouhodobé paměti, pořadovou zkoušku, trojúhelníkovou zkoušku, párovou zkoušku krátkodobé paměti, test bodového hodnocení vína a deklarační zkoušku. Žadatel během tří hodin, včetně přestávek, senzoricky hodnotí 51 vzorků vín. K úspěšnému složení této části výběru je třeba minimálně 75 % správných odpovědí z celkového počtu 34 praktických úkolů.
Více aktualit
-
Profesionální vinaři, studenti i enologové se dočkali. Národní vinařské centrum vydalo druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie autorů prof. Josefa Balíka ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici a zkušeného…1. 12. 2025
-
Technologický pavilon promění výuku i praxi na Zahradnické fakultě
Výstavba nové moderní budovy Technologického pavilonu je nezbytným krokem k nahrazení zastaralé a prostorově i technicky nevyhovující infrastruktury z 70. let 20. století. Stávající objekt se nachází na hranici své životnosti a zcela…25. 11. 2025 -
Úspěch Ing. Pavly Přinosilové na mezinárodní konferenci MCYR 2025
Na prestižní mezinárodní konferenci The International Multidisciplinary Conference for Young Researchers (MCYR), kterou pořádal výzkumný tým BioResources & Technology Division (BRT) pod Fakultou tropického zemědělství ČZU v Praze, zazářila…21. 11. 2025 -
Úspěchy našich studentů
Máme skvělou zprávu! Aktuálně probíhá hodnocení studentských prací přihlášených do několika soutěží. A již jsou známé výsledky několika z nich: CENA JOSEFA VAVROUŠKA Bc. Anna Sovová získala čestné uznání za svou bakalářskou práci „Přírodní…18. 11. 2025 -
Absolvent Ing. Tadeáš Hrušovský boduje na více místech…
Ing. Tadeáš Hrušovský, který aktuálně studuje 4. ročník DSP na Zahradnické fakultě MENDELU pod vedením prof. Lošáka. Tématem jeho disertační práce jsou Zahradnické plodiny jako nástroj udržitelného rozvoje v rozvojových zemích. Současně působí…14. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v…13. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již…3. 11. 2025 -
Díky využívání umělé inteligence jsou studující spokojenější
Podle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat.…27. 10. 2025 -
Degustace zeleninových salátů na Zahradnické fakultě ukázala, že zelenina nikdy…
Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila Degustace zeleninových salátů, která nabídla návštěvníkům pestrou paletu chutí i inspiraci do kuchyně. Účastníci mohli ochutnat celkem deset různých salátových variací – od…17. 10. 2025