Profesionální vinaři, studenti i enologové se dočkali. Národní vinařské centrum vydalo druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie autorů prof. Josefa Balíka ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici a zkušeného enologa Jana Stávka, jehož první vydání z roku 2018 získalo prestižní mezinárodní cenu Le Prix l’OIV.
Slavnostní křest nové publikace proběhl ve středu 26. listopadu ve Valticích. Autoři přinášejí zásadně přepracované dílo, které má ambici stát se nezbytnou pomůckou pro vinařské provozy všech velikostí i učebnicí pro budoucí generaci vinařů a milovníků vína, kteří chtějí hlouběji porozumět moderní výrobě.
Kniha nabízí nejaktuálnější poznatky o vinifikaci hroznů, přičemž klade důraz na praktickou aplikaci v provozech. Kapitoly sledují jednotlivé výrobní operace – od sklizně a zpracování hroznů přes alkoholové kvašení a jablečno-mléčnou fermentaci až po zrání vín. Nově je věnována pozornost aktuálním trendům, jako je biodynamická produkce, koncept terroirových vín či využití druhotných produktů z hroznů. Čtenáři rovněž naleznou informace o běžných i méně častých vadách vín a metodách stanovení vybraných složek vína.
„Druhé vydání je jako víno po zrání – vyváženější, plnější, s jemnějšími tóny nových poznatků,“ uvedl jeden z kmotrů, výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček, a popřál knize, aby inspirovala další generace enologů a připomínala, že technologie nikdy nesmí zapomenout na tradici.
Výjimečnou hodnotou knihy je propojení akademické teorie s praktickými zkušenostmi. Publikace nyní obsahuje 26 příspěvků od 18 předních odborníků, což z ní činí živou encyklopedii současného českého a moravského vinařství. Kniha je tištěna na kvalitním křídovém papíře, v pevné vazbě a je doplněna praktickým rejstříkem, ilustracemi, tabulkami a grafy, které usnadňují orientaci a studium.
Publikace vyšla za podpory Vinařského fondu ČR a je dostupná pro odbornou veřejnost i studenty, kteří chtějí poznat moderní přístupy k výrobě vína a současně ctít jeho tradici.
Více aktualit
-
Výstavba nové moderní budovy Technologického pavilonu je nezbytným krokem k nahrazení zastaralé a prostorově i technicky nevyhovující infrastruktury z 70. let 20. století. Stávající objekt se nachází na hranici své životnosti a zcela…25. 11. 2025
-
Úspěch Ing. Pavly Přinosilové na mezinárodní konferenci MCYR 2025
Na prestižní mezinárodní konferenci The International Multidisciplinary Conference for Young Researchers (MCYR), kterou pořádal výzkumný tým BioResources & Technology Division (BRT) pod Fakultou tropického zemědělství ČZU v Praze, zazářila…21. 11. 2025 -
Úspěchy našich studentů
Máme skvělou zprávu! Aktuálně probíhá hodnocení studentských prací přihlášených do několika soutěží. A již jsou známé výsledky několika z nich: CENA JOSEFA VAVROUŠKA Bc. Anna Sovová získala čestné uznání za svou bakalářskou práci „Přírodní…18. 11. 2025 -
Absolvent Ing. Tadeáš Hrušovský boduje na více místech…
Ing. Tadeáš Hrušovský, který aktuálně studuje 4. ročník DSP na Zahradnické fakultě MENDELU pod vedením prof. Lošáka. Tématem jeho disertační práce jsou Zahradnické plodiny jako nástroj udržitelného rozvoje v rozvojových zemích. Současně působí…14. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v…13. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již…3. 11. 2025 -
Díky využívání umělé inteligence jsou studující spokojenější
Podle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat.…27. 10. 2025 -
Degustace zeleninových salátů na Zahradnické fakultě ukázala, že zelenina nikdy…
Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila Degustace zeleninových salátů, která nabídla návštěvníkům pestrou paletu chutí i inspiraci do kuchyně. Účastníci mohli ochutnat celkem deset různých salátových variací – od…17. 10. 2025 -
Na Zahradnické fakultě odhalujeme bakteriální infekci rostlin již v osivu
Vědecký tým ze Zahradnické fakulty se věnuje analýze osiva různých plodin. Díky laboratorním metodám je schopen určit nejen, jestli jsou bakterie v osivu přítomné, ale dokonce i v jakém množství. Součástí výzkumu vědců a vědkyň je i vývoj přípravků…15. 10. 2025