Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s Národním vinařským centrem ve Valticích organizovala ve dnech 22-23.5. 2025 výcvik a 26.6. 2025 výběr senzorických hodnotitelů specializovaných na víno. Zkoušky pro degustátory vín jsou organizovány v České republice podle aktualizované metodiky schválené Ministerstvem zemědělství ČR. Používaná metodika výcviku a výběru naplňuje požadavky mezinárodní normy ISO 8586 část 2 pro specializovaného senzorického odborného posuzovatele a doporučení Mezinárodní organizace pro révu a víno OIV. Během předcházejících 17 ročníků se zúčastnilo degustačních zkoušek přes 700 žadatelů a uspělo jich více než 250 s průměrnou úspěšností 39 %. V tomto roce se zkoušek účastnilo 38 žadatelů a uspělo 13 z nich. Výcvik a výběr řídil odborný garant prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. ze Zahradnické fakulty.
Zájemce o degustátorské zkoušky musí mít platnou zkoušku podle mezinárodní normy ISO 8586 část 1 pro vybraného senzorického posuzovatele (základní senzorickou zkoušku, tzv. zkoušku prvního stupně). Dvoudenní výcvik se většinou koná jeden nebo čtyři týdny před termínem výběru a má dvě části. Teoretická je zaměřena na prohloubení znalostí z oblasti vinařství a metodologie senzorické analýzy. Žadatelé jsou prostřednictvím přednášek kvalifikovaných lektorů seznámeni s problematikou mikrobiologie, chemie, biochemie a technologie vína, ampelografie a pěstování révy vinné, vinařské legislativy, metodologie senzorické analýzy a světového vinařství. Praktická část je zaměřena na procvičování senzorických schopností a senzorické paměti. Žadatelé se cvičí v posuzování vzorků odrůdových vín, popisu jejich vlastností s důrazem na rozlišování malých rozdílů, senzorickou paměť, hodnocení vín pomocí 100-bodové stupnice OIV, jakostního zatřídění vín a identifikaci chorob a vad. Žadatel se může výcviku vzdát, jestliže má na vysoké škole úspěšně složenou zkoušku z předmětu Vinohradnictví a vinařství nebo je absolventem oboru Vinařství na střední vinařské škole nebo v minulosti tento výběr již úspěšně absolvoval.
Výběr probíhá v jednom dnu a skládá se ze dvou částí. V první se jedná o zkoušku znalostí z oblasti vinařství a metodologie senzorické analýzy formou testu. K úspěšnému složení vědomostní zkoušky je třeba minimálně 75 % správných odpovědí z celkového počtu 60 otázek. Druhá – degustační část je zaměřena na zkoušení senzorických schopností a senzorické paměti. Obsahuje zkoušku dlouhodobé paměti, pořadovou zkoušku, trojúhelníkovou zkoušku, párovou zkoušku krátkodobé paměti, test bodového hodnocení vína a deklarační zkoušku. Žadatel během tří hodin, včetně přestávek, senzoricky hodnotí 51 vzorků vín. K úspěšnému složení této části výběru je třeba minimálně 75 % správných odpovědí z celkového počtu 34 praktických úkolů.
Více aktualit
-
Rok 2025 je pro Zahradnickou fakultu MENDELU v Lednici mimořádný – fakulta slaví 40 let od svého založení. Toto významné jubileum jsme společně oslavili při neformálním setkání zaměstnanců, které se uskutečnilo v úterý 2. září 2025. Zahájení i…5. 9. 2025
-
VZPOMÍNKA K NEDOŽITÉMU JUBILEU 100 LET – prof. Ing. VLASTIMIL FIC, DrSc.
Dne 11. září 2025 si připomínáme 100. výročí narození významné osobnosti českého vinařství a zahradnické techniky – pana prof. Ing. Vlastimila Fice, DrSc., emeritního profesora Ústavu zahradnické techniky Zahradnické fakulty Mendelovy…3. 9. 2025 -
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity slaví 40 let
Prvního září si připomínáme významné jubileum – čtyřicet let od založení Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, která sídlí v obci Lednice, v srdci Lednicko-valtického areálu. Toto výročí je příležitostí k ohlédnutí za dosavadní cestou,…26. 8. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s obcí Červená Voda
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s vedením obce Červená Voda v Pardubickém kraji, spolupracovat spolu budou v rámci vzdělávání i výzkumu. Odborná spolupráce bude probíhat například v rámci…25. 8. 2025 -
Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla…19. 8. 2025 -
Kurz vinohradnictví a vinařství pro veřejnost
Ústav vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty MENDELU otevírá od října 2025 dvousemestrální kurz zaměřený na celý „vinařský rok“ – od pěstování révy přes výrobu vína až po senzorickou analýzu. Kurz probíhá blokově (říjen–březen) a je…7. 8. 2025 -
Letos vychází publikace detailně zaměřená na biodiverzitu lužní krajiny v…
Ekologické změny a biodiverzita lužní krajiny v oblasti soutoku Moravy a Dyje je název knihy, která vyjde v druhé polovině roku 2025 a která je výsledkem práce širokého spektra odborníků na jednotlivé skupiny organismů. V mnoha případech se jedná o…30. 7. 2025 -
Mendel na trafostanici na ulici Drobného zápasí s hrachovým monstrem
U univerzitního kampusu MENDELU nově zdobí trafostanici na ulici Drobného jedinečný mural věnovaný otci genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Cílem je připomínat jeho osobnost a přínos vědě kolemjdoucím i projíždějícím. Netradičně ztvárněnou podobu…29. 7. 2025 -
Zástupci MENDELU se účastní světové výstavy EXPO 2025 v Ósace, na Tchaj-wanu…
Rektor Jan Mareš a prorektor pro internacionalizaci a vnější vztahy Jiří Skládanka se v těchto dnech účastní zahraniční mise do Japonska a na Tchaj-wan, kterou organizuje Dům zahraniční spolupráce. Cesta je součástí oficiální prezentace České…25. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…24. 7. 2025