Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s Národním vinařským centrem ve Valticích organizovala ve dnech 22-23.5. 2025 výcvik a 26.6. 2025 výběr senzorických hodnotitelů specializovaných na víno. Zkoušky pro degustátory vín jsou organizovány v České republice podle aktualizované metodiky schválené Ministerstvem zemědělství ČR. Používaná metodika výcviku a výběru naplňuje požadavky mezinárodní normy ISO 8586 část 2 pro specializovaného senzorického odborného posuzovatele a doporučení Mezinárodní organizace pro révu a víno OIV. Během předcházejících 17 ročníků se zúčastnilo degustačních zkoušek přes 700 žadatelů a uspělo jich více než 250 s průměrnou úspěšností 39 %. V tomto roce se zkoušek účastnilo 38 žadatelů a uspělo 13 z nich. Výcvik a výběr řídil odborný garant prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. ze Zahradnické fakulty.
Zájemce o degustátorské zkoušky musí mít platnou zkoušku podle mezinárodní normy ISO 8586 část 1 pro vybraného senzorického posuzovatele (základní senzorickou zkoušku, tzv. zkoušku prvního stupně). Dvoudenní výcvik se většinou koná jeden nebo čtyři týdny před termínem výběru a má dvě části. Teoretická je zaměřena na prohloubení znalostí z oblasti vinařství a metodologie senzorické analýzy. Žadatelé jsou prostřednictvím přednášek kvalifikovaných lektorů seznámeni s problematikou mikrobiologie, chemie, biochemie a technologie vína, ampelografie a pěstování révy vinné, vinařské legislativy, metodologie senzorické analýzy a světového vinařství. Praktická část je zaměřena na procvičování senzorických schopností a senzorické paměti. Žadatelé se cvičí v posuzování vzorků odrůdových vín, popisu jejich vlastností s důrazem na rozlišování malých rozdílů, senzorickou paměť, hodnocení vín pomocí 100-bodové stupnice OIV, jakostního zatřídění vín a identifikaci chorob a vad. Žadatel se může výcviku vzdát, jestliže má na vysoké škole úspěšně složenou zkoušku z předmětu Vinohradnictví a vinařství nebo je absolventem oboru Vinařství na střední vinařské škole nebo v minulosti tento výběr již úspěšně absolvoval.
Výběr probíhá v jednom dnu a skládá se ze dvou částí. V první se jedná o zkoušku znalostí z oblasti vinařství a metodologie senzorické analýzy formou testu. K úspěšnému složení vědomostní zkoušky je třeba minimálně 75 % správných odpovědí z celkového počtu 60 otázek. Druhá – degustační část je zaměřena na zkoušení senzorických schopností a senzorické paměti. Obsahuje zkoušku dlouhodobé paměti, pořadovou zkoušku, trojúhelníkovou zkoušku, párovou zkoušku krátkodobé paměti, test bodového hodnocení vína a deklarační zkoušku. Žadatel během tří hodin, včetně přestávek, senzoricky hodnotí 51 vzorků vín. K úspěšnému složení této části výběru je třeba minimálně 75 % správných odpovědí z celkového počtu 34 praktických úkolů.
Více aktualit
-
Rektor Jan Mareš a prorektor pro internacionalizaci a vnější vztahy Jiří Skládanka se v těchto dnech účastní zahraniční mise do Japonska a na Tchaj-wan, kterou organizuje Dům zahraniční spolupráce. Cesta je součástí oficiální prezentace České…25. 7. 2025
-
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…24. 7. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní evropské uznání pro studijní…
Magisterský studijní program Krajinářská architektura na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně byl oficiálně uznán mezinárodní organizací IFLA Europe – Evropskou federací krajinných architektů. Potvrzení o uznaném vzdělání pro výkon…16. 7. 2025 -
Saharské bakterie podporují růst kořenů vinné révy až o polovinu
Kmínek révy vinné napadá řada patogenních hub, které dokážou rostlinu v průběhu několika let úplně zlikvidovat. Dovnitř se dostávají většinou skrz ránu po řezu. A pokud je rostlina navíc stresovaná suchem a vysokými teplotami, je jejich působení…15. 7. 2025 -
Jedlé květy: barevné zpestření jídelníčku i poznávání v zahradách
Jedlé květy už dávno nejsou jen výstřední ozdobou na talíři – stále častěji se objevují v moderní kuchyni jako chutný a zdravý doplněk jídelníčku. O tom, jak s nimi pracovat, jakými živinami nás mohou obohatit a jak s jejich pomocí dodat pokrmům…8. 7. 2025 -
ZF MENDELU otevírá nový navazující magisterský program Cirkulární horti-produkce
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně letos poprvé otevírá nový navazující magisterský studijní program Cirkulární horti-produkce. Program reaguje na aktuální výzvy v oblasti udržitelnosti a nabídne studentům komplexní pohled na…3. 7. 2025 -
Zahradnická fakulta MENDELU slaví 40 let – výstava v Národním zemědělském muzeu…
Letos si připomínáme 40 let od založení Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici. K tomuto významnému jubileu jsme ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem připravili výstavu, která návštěvníkům přibližuje příběh fakulty, její proměnu i odkaz,…30. 6. 2025 -
Letní škola ZF MENDELU: Udržitelné zahradnictví v praxi
Ve dnech 16.–20. června 2025 hostila Zahradnická fakulta MENDELU mezinárodní letní školu Erasmus+ BIP s názvem „Udržitelné zahradnictví 21. století: od teorie k praxi“. Program spojil online i prezenční výuku a přivítal studenty z několika…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…24. 6. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…18. 6. 2025