Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s Národním vinařským centrem ve Valticích organizovala ve dnech 22-23.5. 2025 výcvik a 26.6. 2025 výběr senzorických hodnotitelů specializovaných na víno. Zkoušky pro degustátory vín jsou organizovány v České republice podle aktualizované metodiky schválené Ministerstvem zemědělství ČR. Používaná metodika výcviku a výběru naplňuje požadavky mezinárodní normy ISO 8586 část 2 pro specializovaného senzorického odborného posuzovatele a doporučení Mezinárodní organizace pro révu a víno OIV. Během předcházejících 17 ročníků se zúčastnilo degustačních zkoušek přes 700 žadatelů a uspělo jich více než 250 s průměrnou úspěšností 39 %. V tomto roce se zkoušek účastnilo 38 žadatelů a uspělo 13 z nich. Výcvik a výběr řídil odborný garant prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. ze Zahradnické fakulty.
Zájemce o degustátorské zkoušky musí mít platnou zkoušku podle mezinárodní normy ISO 8586 část 1 pro vybraného senzorického posuzovatele (základní senzorickou zkoušku, tzv. zkoušku prvního stupně). Dvoudenní výcvik se většinou koná jeden nebo čtyři týdny před termínem výběru a má dvě části. Teoretická je zaměřena na prohloubení znalostí z oblasti vinařství a metodologie senzorické analýzy. Žadatelé jsou prostřednictvím přednášek kvalifikovaných lektorů seznámeni s problematikou mikrobiologie, chemie, biochemie a technologie vína, ampelografie a pěstování révy vinné, vinařské legislativy, metodologie senzorické analýzy a světového vinařství. Praktická část je zaměřena na procvičování senzorických schopností a senzorické paměti. Žadatelé se cvičí v posuzování vzorků odrůdových vín, popisu jejich vlastností s důrazem na rozlišování malých rozdílů, senzorickou paměť, hodnocení vín pomocí 100-bodové stupnice OIV, jakostního zatřídění vín a identifikaci chorob a vad. Žadatel se může výcviku vzdát, jestliže má na vysoké škole úspěšně složenou zkoušku z předmětu Vinohradnictví a vinařství nebo je absolventem oboru Vinařství na střední vinařské škole nebo v minulosti tento výběr již úspěšně absolvoval.
Výběr probíhá v jednom dnu a skládá se ze dvou částí. V první se jedná o zkoušku znalostí z oblasti vinařství a metodologie senzorické analýzy formou testu. K úspěšnému složení vědomostní zkoušky je třeba minimálně 75 % správných odpovědí z celkového počtu 60 otázek. Druhá – degustační část je zaměřena na zkoušení senzorických schopností a senzorické paměti. Obsahuje zkoušku dlouhodobé paměti, pořadovou zkoušku, trojúhelníkovou zkoušku, párovou zkoušku krátkodobé paměti, test bodového hodnocení vína a deklarační zkoušku. Žadatel během tří hodin, včetně přestávek, senzoricky hodnotí 51 vzorků vín. K úspěšnému složení této části výběru je třeba minimálně 75 % správných odpovědí z celkového počtu 34 praktických úkolů.
Více aktualit
-
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně letos poprvé otevírá nový navazující magisterský studijní program Cirkulární horti-produkce. Program reaguje na aktuální výzvy v oblasti udržitelnosti a nabídne studentům komplexní pohled na…3. 7. 2025
-
Zahradnická fakulta MENDELU slaví 40 let – výstava v Národním zemědělském muzeu…
Letos si připomínáme 40 let od založení Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici. K tomuto významnému jubileu jsme ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem připravili výstavu, která návštěvníkům přibližuje příběh fakulty, její proměnu i odkaz,…30. 6. 2025 -
Letní škola ZF MENDELU: Udržitelné zahradnictví v praxi
Ve dnech 16.–20. června 2025 hostila Zahradnická fakulta MENDELU mezinárodní letní školu Erasmus+ BIP s názvem „Udržitelné zahradnictví 21. století: od teorie k praxi“. Program spojil online i prezenční výuku a přivítal studenty z několika…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…24. 6. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…18. 6. 2025 -
Výstava DemoGreen
Ve dnech 11.–12. června 2025 proběhl v areálu sportovního letiště Vyškov již 8. ročník mezinárodní výstavy DEMOGREEN, zaměřené na technologie a mechanizaci pro údržbu okrasné zeleně, komunálních ploch a lesních porostů. Akce se zúčastnilo více než…16. 6. 2025 -
Úspěch Zahradnické fakulty v Nitře: Čtyři ocenění při oslavách 30. výročí FZKI…
Při příležitosti oslav 30. výročí vzniku Fakulty zahradnictva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, které se konaly ve dnech 9. června 2025, obdrželi čtyři zástupci Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v…12. 6. 2025 -
Víkend otevřených zahrad na Zahradnické fakultě MENDELU přilákal stovky…
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Lednici o víkendu 7. – 8. června 2025 otevřela své zahrady veřejnosti v rámci tradičního Víkendu otevřených zahrad. Akce proběhla ve velmi příjemné atmosféře a přilákala stovky návštěvníků z blízkého i…11. 6. 2025 -
Zveme vás na 6. ročník Mezinárodní multidisciplinární konference pro mladé…
Fakulta tropického zemědělství ČZU v Praze pořádá již 6. ročník Mezinárodní multidisciplinární konference pro mladé výzkumníky (MCYR). Tato událost nabízí prostor pro prezentaci výzkumu, sdílení nápadů a navazování mezioborové spolupráce mezi…9. 6. 2025 -
Mezinárodní vědecký tým se zaměřil na dopady středomořských cyklonů
Středomořská pánev je často vystavena silným povětrnostním jevům způsobeným středomořskými cyklony (tzv. medcyklony). Tyto meteorologické jevy, které jsou svou intenzitou a dopadem někdy srovnatelné s hurikány, ovlivňují počasí v regionu a jsou…6. 6. 2025