Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila Degustace zeleninových salátů, která nabídla návštěvníkům pestrou paletu chutí i inspiraci do kuchyně. Účastníci mohli ochutnat celkem deset různých salátových variací – od tradičních receptů až po netradiční kombinace surovin a chutí.
Každý salát byl pečlivě připraven a esteticky naaranžován, což ocenili nejen milovníci dobrého jídla, ale i ti, kteří si potrpí na vizuální stránku pokrmů. Celou akci navíc doplnila floristická kompozice ze sklizené zeleniny, která podtrhla podzimní atmosféru a ukázala, že zelenina může být nejen chutná, ale i krásná.
Zajímavým zpestřením bylo hlasování o nejoblíbenější salát. Návštěvníci vybrali tři vítězné recepty:
🥇 1. místo: Salát z pórku
🥈 2. místo: Podzimní salát z dýně
🥉 3. místo: Salát z topinamburu
Účastníci si navíc mohli odnést recepty na své oblíbené saláty a vyzkoušet je i doma.
Více aktualit
-
Výstavba nové moderní budovy Technologického pavilonu je nezbytným krokem k nahrazení zastaralé a prostorově i technicky nevyhovující infrastruktury z 70. let 20. století. Stávající objekt se nachází na hranici své životnosti a zcela…25. 11. 2025
-
Úspěch Ing. Pavly Přinosilové na mezinárodní konferenci MCYR 2025
Na prestižní mezinárodní konferenci The International Multidisciplinary Conference for Young Researchers (MCYR), kterou pořádal výzkumný tým BioResources & Technology Division (BRT) pod Fakultou tropického zemědělství ČZU v Praze, zazářila…21. 11. 2025 -
Úspěchy našich studentů
Máme skvělou zprávu! Aktuálně probíhá hodnocení studentských prací přihlášených do několika soutěží. A již jsou známé výsledky několika z nich: CENA JOSEFA VAVROUŠKA Bc. Anna Sovová získala čestné uznání za svou bakalářskou práci „Přírodní…18. 11. 2025 -
Absolvent Ing. Tadeáš Hrušovský boduje na více místech…
Ing. Tadeáš Hrušovský, který aktuálně studuje 4. ročník DSP na Zahradnické fakultě MENDELU pod vedením prof. Lošáka. Tématem jeho disertační práce jsou Zahradnické plodiny jako nástroj udržitelného rozvoje v rozvojových zemích. Současně působí…14. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v…13. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již…3. 11. 2025 -
Díky využívání umělé inteligence jsou studující spokojenější
Podle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat.…27. 10. 2025 -
Na Zahradnické fakultě odhalujeme bakteriální infekci rostlin již v osivu
Vědecký tým ze Zahradnické fakulty se věnuje analýze osiva různých plodin. Díky laboratorním metodám je schopen určit nejen, jestli jsou bakterie v osivu přítomné, ale dokonce i v jakém množství. Součástí výzkumu vědců a vědkyň je i vývoj přípravků…15. 10. 2025 -
Koláč pro hospic: studenti a zaměstnanci Zahradnické fakulty pomáhali dobré věci
Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila tradiční charitativní akce Koláč pro hospic, kterou fakulta dlouhodobě podporuje. Do sbírky se zapojili zaměstnanci i studenti, kteří společně přispěli na podporu hospicové a…13. 10. 2025