Pomocí eye-trackingu – sledování pohybu očí – vědecký tým zjistil, že děti s vyšší tělesnou hmotností se při pohledu na obrázky potravin záměrně vyhýbají těm nezdravým. Studie odborníků a odbornic z Mendelovy univerzity v Brně a Masarykovy univerzity přináší nové poznatky o tom, jak děti s obezitou vnímají potraviny. Výzkum podpořila Technologická agentura ČR v rámci programu SIGMA zaměřeného na prevenci chronických neinfekčních onemocnění.
„Všechny děti v první fázi výzkumu vyplnily dotazník zaměřený na jejich stravovací návyky a poté absolvovaly dvě experimentální úlohy hodnocené pomocí metody eye-tracking, a to sledování obrázků různých typů potravin a výběr mezi těmi zdravějšími a zdraví méně prospěšnými, respektive potravinami, které jsou vysoce a nízce průmyslově zpracované,“ přiblížil hlavní autor studie Jiří Čeněk z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELU.
Z výsledků výzkumu vyplývá, že děti s obezitou trávily významně méně času pohledem na vysoce průmyslově zpracované potraviny, mezi které patří například sladkosti, chipsy nebo slazené nápoje. Naopak se déle dívaly na zdravější alternativy – ovoce, zeleninu nebo čerstvě připravená jídla složená z běžných průmyslově nezpracovaných surovin. „Tento jev lze označit za inverzní zkreslení pozornosti. Zatímco se v minulosti předpokládalo, že lidé s obezitou věnují jídlu více pozornosti, my jsme u dětí zjistili opak – zdá se, že některé z nich se pohledu na nezdravé jídlo vědomě vyhýbají,“ řekl Čeněk.
Kromě sledování obrázků různých typů potravin vědci a vědkyně zkoumali také rozdíly v preferencích. Děti s obezitou si v testu častěji vybíraly zdravější varianty potravin. Důležitým zjištěním bylo, že délka pohledu na konkrétní obrázek úzce souvisela s následnou volbou – čím déle se dítě dívalo na určitou potravinu, tím větší byla pravděpodobnost, že si ji nakonec vybere. „Ukazuje se, že děti mají často velmi dobré povědomí o zdravých a nezdravých potravinách, což svědčí o tom, že edukační programy ve školách fungují. Mnohem více však záleží na rodinném prostředí, které ovlivňuje každodenní volby. Právě rodiče by si proto zasloužili větší podporu v oblasti výživového vzdělávání,“ doplnila Dana Hübelová, spoluautorka studie z FRRMS MENDELU.
Tyto výsledky mají praktické dopady. Podle autorů by mohlo pomoci například to, že zdravější potraviny budou ve školách či domácnostech umístěny na viditelných a snadno dostupných místech, zatímco méně zdravé možnosti budou vizuálně upozaděny. „Podobný přístup, kterém se říká chytré prostředí, se již využívá v řadě školních jídelen v zahraničí. Naše zjištění ukazují, že i krátce prezentované vizuální podněty mohou ovlivnit volbu dítěte. Stačí malá změna v prostředí – třeba to, co je jako první na očích – a děti se častěji rozhodnou pro zdravější variantu,“ uvádí Dana Hübelová. Důležitou roli podle autorského týmu mohou hrát i reklamy na nezdravé potraviny, které by měly být lépe regulovány – zejména ty, jež cílí na děti a dospívající. Právě oni jsou vůči vizuálním podnětům obzvlášť citliví, a právě vizuální podněty mohou výrazně ovlivnit jejich stravovací rozhodnutí.
Výzkumu se zúčastnilo 77 dětí ve věku od 11 do 17 let rozdělených do dvou skupin. Jednu skupinu tvořily děti s obezitou a nadváhou, které se účastnily léčebného pobytu v dětské léčebně zaměřené na snižování hmotnosti. Druhou kontrolní skupinu pak tvořily děti s běžnou hmotností.
Kontakt pro bližší informace: doc. PhDr. Dana Hübelová, Ph.D., dana.hubelova@mendelu.cz, +420 734 509 405, Ústav sociálních studií FRRMS MENDELU

Více aktualit
-
Pádla v pohybu, voda stříkala a týmový duch nechyběl! Druhý ročník závodu dračích lodí, který Mendelova univerzita pořádala pro své zaměstnance a zaměstnankyně, přinesl nejen sportovní výkony, ale i radost, spolupráci a přátelské soupeření. Do…28. 5. 2025
-
Známe vítěze Akademického vína 2025!
V soutěži Akademické víno 2025 máme své vítěze! O nejvyšší příčky se letos ucházela pečlivě vybraná vína ze Školního zemědělského podniku Žabčice, která hodnotila porota složená z členů akademického senátu a vedení univerzity i fakult. A jak to…19. 5. 2025 -
Vědecký tým MENDELU zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene
Vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, zemědělskou společností JTZE a.s. a Českou zemědělskou univerzitou zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene v Česku adaptované na podmínky klimatické…14. 5. 2025 -
Návštěva veletrhu Macfrut v Rimini (Itálie)
V týdnu od 5. do 9. května 2025 se uskutečnil výjezd do Itálie spojený s návštěvou prestižního veletrhu Macfrut v Rimini a společnosti Vivai Battistini zaměřené na oblast explantátových kultur a školkařské produkce. Výjezdu se v rámci…13. 5. 2025 -
IRIS - 50 let od první výstavy KRÁSA KOSATCŮ
V letošním roce uplynulo 50 let od pořádání první výstavy Krása kosatců v Botanické zahradě a arboretu Mendelovy univerzity v Brně. U této výjimečné příležitosti věnujeme zvláštní pozornost přípravě výroční výstavy, která proběhne v termínu od 16.…9. 5. 2025 -
Lesnický Slavín za vodou – nová soutěžní hra v lesích MENDELU
Na území lesů Mendelovy univerzity v Brně se nachází na padesát studánek, se kterými se návštěvníci mohou nově seznámit prostřednictvím mobilní hry – Lesnický Slavín za vodou, kterou pro zvídavé návštěvníky univerzitních lesů připravil Školní lesní…6. 5. 2025 -
Konference: Aktuální otázky léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
Ve dnech 22. až 23. května 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU v Lednici uskuteční již 26. ročník odborného semináře s mezinárodní účastí, který se tradičně zaměřuje na problematiku pěstování, zpracování a využití léčivých, aromatických a…2. 5. 2025 -
Taktické cvičení FAKULTA 2025: Lednický areál ZF MENDELU hostil zásah proti…
V úterý 29. dubna se areál Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici proměnil v dějiště krajského taktického cvičení s názvem FAKULTA 2025. Námětem byla reakce složek integrovaného záchranného systému (IZS) na útok aktivního střelce během výuky. Do…30. 4. 2025 -
Finská návštěva na Zahradnické fakultě MENDELU: Sdílení zkušeností v oblasti…
Ve dnech 23.–24. dubna 2025 hostila Zahradnická fakulta MENDELU v Lednici odbornou návštěvu z finské partnerské univerzity HAMK – Häme University of Applied Sciences. HAMK patří mezi přední evropské instituce v oblasti udržitelného rozvoje a její…28. 4. 2025 -
Pracovní skupinu ČKR pro udržitelnost vede rektor MENDELU Jan Mareš, první…
V čele pracovní skupiny pro udržitelnost České konference rektorů je nově vedení Mendelovy univerzity v Brně. Garantem pracovní skupiny je rektor MENDELU Jan Mareš, tajemníkem je Martin Klimánek, prorektor pro strategii, udržitelnost a účelovou…23. 4. 2025