Podle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat. Vědecký tým Provozně ekonomické fakulty provedl výzkum se studenty a studentkami managementu napříč osmi soukromými i veřejnými vysokými školami v České republice.
Výzkum se cíleně zaměřil na studující managementu, kteří umělou inteligenci aktivně využívají. „Počet studentů a studentek obecně, kteří AI využívají, odhaduji jako vysoký a stále rostoucí. Díky tomu, že v našem případě jde o studující zaměřené na management, lze předpokládat, že se setkají s AI i ve svém budoucím zaměstnání, takže by o umělou inteligenci mohli mít větší zájem už při studiu,“ popsal Petr Suchánek z Ústavu podnikové ekonomiky PEF MENDELU.
Studenti a studentky vnímají pozitivně využívání AI nástrojů, jsou díky tomu spokojenější, lépe hodnotí studium a také svá očekávání ohledně budoucího zaměstnání. „Z toho plyne, že by bylo velkou chybou nástroje AI na vysokých školách zakazovat. Naopak je nutné najít cestu, jak studentům umožnit tyto nástroje využívat, či ještě lépe, jak je zařadit do výuky a studenty s těmito nástroji naučit efektivně pracovat. To je totiž jeden ze způsobů, jak zvýšit kvalitu školy, respektive výuky v očích vysokoškolsky zaměřených studujících,“ nastínil Suchánek. V rámci využívání umělé inteligence se v dotazníku výzkum zaměřil na očekávání týkající se studia a zaměstnání, vnímanou kvalitu studia a spokojenost se studiem.
Výsledky výzkumu jsou nejvíce využitelné právě pro akademické pracovníky. „Ti by měli nástroje umělé inteligence integrovat do výuky, nebo tomu aspoň nebránit, to znamená hledat cesty, jak by studující mohli při výuce tyto nástroje co nejlépe využít, protože pak budou spokojenější a budou si školy více vážit a lépe ji i hodnotit. Studenti mají určitá očekávání ohledně využívání AI při studiu, která v jejich očích zvyšují kvalitu studia a také jejich spokojenost. Mají ale také očekávání ohledně své budoucí práce, kde hraje AI svou roli,“ shrnul výzkumník.
Výzkum s 231 respondenty a respondentkami probíhal na českých univerzitách nebo vysokých školách s fakultami, které mají ekonomické zaměření. „Šlo o veřejné i soukromé vysoké školy, konkrétně jsou to Podnikohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické, Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity, Ambis University Praha, Newton College, Fakulta managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové, Ekonomická fakulta VŠB Technické univerzity Ostrava a Ekonomická fakulta Technické univerzity v Liberci,“ vyjmenoval Suchánek.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Bc. Petr Suchánek, Ph.D.,+420 603 956 385, petr.suchanek@mendelu.cz, Ústav podnikové ekonomiky PEF MENDELU
Více aktualit
-
Profesionální vinaři, studenti i enologové se dočkali. Národní vinařské centrum vydalo druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie autorů prof. Josefa Balíka ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici a zkušeného…1. 12. 2025
-
Technologický pavilon promění výuku i praxi na Zahradnické fakultě
Výstavba nové moderní budovy Technologického pavilonu je nezbytným krokem k nahrazení zastaralé a prostorově i technicky nevyhovující infrastruktury z 70. let 20. století. Stávající objekt se nachází na hranici své životnosti a zcela…25. 11. 2025 -
Úspěch Ing. Pavly Přinosilové na mezinárodní konferenci MCYR 2025
Na prestižní mezinárodní konferenci The International Multidisciplinary Conference for Young Researchers (MCYR), kterou pořádal výzkumný tým BioResources & Technology Division (BRT) pod Fakultou tropického zemědělství ČZU v Praze, zazářila…21. 11. 2025 -
Úspěchy našich studentů
Máme skvělou zprávu! Aktuálně probíhá hodnocení studentských prací přihlášených do několika soutěží. A již jsou známé výsledky několika z nich: CENA JOSEFA VAVROUŠKA Bc. Anna Sovová získala čestné uznání za svou bakalářskou práci „Přírodní…18. 11. 2025 -
Absolvent Ing. Tadeáš Hrušovský boduje na více místech…
Ing. Tadeáš Hrušovský, který aktuálně studuje 4. ročník DSP na Zahradnické fakultě MENDELU pod vedením prof. Lošáka. Tématem jeho disertační práce jsou Zahradnické plodiny jako nástroj udržitelného rozvoje v rozvojových zemích. Současně působí…14. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v…13. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již…3. 11. 2025 -
Degustace zeleninových salátů na Zahradnické fakultě ukázala, že zelenina nikdy…
Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila Degustace zeleninových salátů, která nabídla návštěvníkům pestrou paletu chutí i inspiraci do kuchyně. Účastníci mohli ochutnat celkem deset různých salátových variací – od…17. 10. 2025 -
Na Zahradnické fakultě odhalujeme bakteriální infekci rostlin již v osivu
Vědecký tým ze Zahradnické fakulty se věnuje analýze osiva různých plodin. Díky laboratorním metodám je schopen určit nejen, jestli jsou bakterie v osivu přítomné, ale dokonce i v jakém množství. Součástí výzkumu vědců a vědkyň je i vývoj přípravků…15. 10. 2025