Každá odrůda je zastoupena alespoň pěti stromy. Význam je obrovský, uchovává genofondovoce. ,,Národním programem konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství jsme zapojeni do mezinárodního programu na uchování genofondů peckovin, tedy meruněk, broskvoní a dalších. Staráme se o tři sta odrůd meruněk, aby byly udržitelné pro zachování diverzity druhu. Primárním úkolem je zachovat původní české odrůdy, včetně těch krajových,“ řekl Tomáš Nečas ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
V sadu, zcela odlišném od jiných, vedle sebe rostou stromy rozdílných morfologických i pomologických vlastností. „Jsou zde meruňky, jejichž plody dozrávají jako třešně už na konci května, i odrůdy dozrávající až na sklonku září,“ říká Nečas. Odborníci zkoumají také příčinu neduhu tradiční české odrůdy Velkopavlovická, která je vyhlášená tím, že v některých letech v podstatě vynechává úrodu a neplodí.
Plody z genofondové kolekce slouží k vědeckým účelům. V laboratoři srovnávají parametry odrůd nejen z důvodu zachování, ale i z pohledu užití pro pěstování v našich podmínkách. „Zkoumáme odolnost švestky vůči šarce a dalším chorobám a hodnotíme kritéria ovlivňující pěstování,“ připomněl Nečas. Odborníci šlechtí nové odrůdy pro pěstování u nás. Výsledkem jsou například odolné odrůdy Adriana, Betinka, Candela a Sophinka. Zájem o vyšlechtěné meruňky u pěstitelů nechybí, problémem je pouze výchozí matečnice, množství nových sazenic je zatím limitované. „V práci dál pokračujeme, máme rozpracovanou asi stovku perspektivních hybridů a nejméně deset z nich je horkým favoritem na novou odrůdu,“ řekl Nečas. Jde ale o dlouhodobou záležitost. Vyšlechtění odrůdy je otázkou patnácti dvaceti let. Vždy se jedná o jakousi alchymii, aby výsledný strom převzal nejlepší vlastnosti výchozích. Ideální meruňka pro Česko by měla mít chuť Velkopavlovické, ovšem s vyšší pevností dužiny a odolností proti chorobám, a zejména s pravidelnou sklizní. A taky by mohla respektovat oblibu trhu v plodech s červeným líčkem, tedy červeně zbarvenou částí plodu.
Kříženci meruňky a švestky
Svůj původ a genové centrum mají meruňky v Číně. Výklad, podle něhož označení Arménská jablka připomínalo původ, podle odborníka není přesný. ,,Když vezmete odrůdu meruňky třeba z Tuniska, bude plodit i v našich podmínkách, tedy pokud v zimě nezmrzne. Ta naše V tuniských podmínkách mít plody nebude, protože jí bude chybět dostatečná perioda chladu nezbytná pro překonání dormance a kvetení,“ říká Nečas. V sadu mají i turecké odrůdy, vhodné na sušení. Proti ostatním s obsahem cukru asi patnáct procent mají až třicet procent. Pečují taky o křížence meruňky a švestky, tzv. plumcoty, které jsou populární v Americe.
Zdroj: PRÁVO, BORGIS, a.s. Copyright (c) 2000 – 2018, vydání 30. června 2018
Více aktualit
-
Moderní vinohradnictví získává nový nástroj pro cílenou výživu keřů révy vinné. Technologie hloubkové bodové aplikace organické hmoty ke kořenům představuje účinnou a šetrnou alternativu ke klasickému plošnému hnojení. Výsledky dlouhodobého výzkumu…9. 12. 2025
-
Vyšlo druhé vydání knihy Vinařská technologie – bibli českého a moravského…
Profesionální vinaři, studenti i enologové se dočkali. Národní vinařské centrum vydalo druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie autorů prof. Josefa Balíka ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici a zkušeného…1. 12. 2025 -
Technologický pavilon promění výuku i praxi na Zahradnické fakultě
Výstavba nové moderní budovy Technologického pavilonu je nezbytným krokem k nahrazení zastaralé a prostorově i technicky nevyhovující infrastruktury z 70. let 20. století. Stávající objekt se nachází na hranici své životnosti a zcela…25. 11. 2025 -
Úspěch Ing. Pavly Přinosilové na mezinárodní konferenci MCYR 2025
Na prestižní mezinárodní konferenci The International Multidisciplinary Conference for Young Researchers (MCYR), kterou pořádal výzkumný tým BioResources & Technology Division (BRT) pod Fakultou tropického zemědělství ČZU v Praze, zazářila…21. 11. 2025 -
Úspěchy našich studentů
Máme skvělou zprávu! Aktuálně probíhá hodnocení studentských prací přihlášených do několika soutěží. A již jsou známé výsledky několika z nich: CENA JOSEFA VAVROUŠKA Bc. Anna Sovová získala čestné uznání za svou bakalářskou práci „Přírodní…18. 11. 2025 -
Absolvent Ing. Tadeáš Hrušovský boduje na více místech…
Ing. Tadeáš Hrušovský, který aktuálně studuje 4. ročník DSP na Zahradnické fakultě MENDELU pod vedením prof. Lošáka. Tématem jeho disertační práce jsou Zahradnické plodiny jako nástroj udržitelného rozvoje v rozvojových zemích. Současně působí…14. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v…13. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již…3. 11. 2025 -
Díky využívání umělé inteligence jsou studující spokojenější
Podle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat.…27. 10. 2025