Významným problémem byly teploty vyšší než 30° a velmi malé kolísání mezi denními a nočními teplotami. Tato skutečnost vedla k tomu, že v pletivech révových keřů byla neustále velmi vysoká teplota a ani v noci nedocházelo k ochlazení. Zejména v oblastech, kde byly nepříznivé vláhové poměry, se réva vinná dostala do výrazného stresu, který se projevuje usycháním listů a zavadáním hroznů. Vysoké teploty a minimální kolísání teplot vedlo také k poklesu výkonnosti fotosyntézy, což vedlo ke zpomalení vegetace, ale především téměř k zastavení tvorby cukrů.
Lze proto říct, že nejkritičtější je situace v nejjižnějších lokalitách, kde se sucho projevuje výrazněji. Naproti tomu v lokalitách ve Velkopavlovické, Slovácké nebo severních částech Znojemské podoblasti může být vývoj zrání odlišný.
Závislost na lokalitě se projeví také ve vývoji hodnoty pH moštu, která je určující pro kvalitní průběh kvašení. V podmínkách, kde se výrazněji projevují problémy se suchem může být pH nižší, protože byl během vegetace omezený příjem draslíku z půdy. Naproti tomu v lokalitách s lepšími vláhovými poměry může být pH vyšší. Znalost tohoto parametru je velmi důležitá pro enologa před zpracováním hroznů. Pokles kyselin je velmi výrazný. Kyseliny klesají až o několik g/l týdně. U rizikových odrůd lze proto očekávat potřebu přikyselování, o které již bylo požádané.
U bílých odrůd lze očekávat nižší aromatickou kvalitu. V hroznech mnoha odrůd se projevují hořké chuťové tóny, které mohou výrazněji překrývat aromatické látky ve víně. Také aromatická kvalita je celkově horší, protože díky velmi teplému počasí nedošlo k optimálnímu vývoji aromatických látek. K pozitivnímu vývoji, ale ještě může dojít na začátku září. Potřebné je výraznější kolísání denních a nočních teplot.
Naopak velmi dobrou kvalitu je možné očekávat u modrých odrůd, ze kterých by se vyráběla červená vína. Počasí totiž pozitivně působí na množství barviv a vyzrálost tříslovin. Ročník proto může přinést velmi kvalitní červená vína. Pro výrobce vína je velmi důležitá znalost kvalitativních parametrů hroznů, aby na ně mohli reagovat při výrobě vína. I když je ročník zatím jedinečný raností zrání, podobný vývoj kvalitativních parametrů zde již v minulosti byl, např. v letech 2002 nebo 2003.
Autorem komentáře je profesor Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
zdroj: http://mendelu.cz/30239n-komentar-experta-kvalita-hroznu-pred-skizni
Více aktualit
-
Na území lesů Mendelovy univerzity v Brně se nachází na padesát studánek, se kterými se návštěvníci mohou nově seznámit prostřednictvím mobilní hry – Lesnický Slavín za vodou, kterou pro zvídavé návštěvníky univerzitních lesů připravil Školní lesní…6. 5. 2025
-
Konference: Aktuální otázky léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
Ve dnech 22. až 23. května 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU v Lednici uskuteční již 26. ročník odborného semináře s mezinárodní účastí, který se tradičně zaměřuje na problematiku pěstování, zpracování a využití léčivých, aromatických a…2. 5. 2025 -
Taktické cvičení FAKULTA 2025: Lednický areál ZF MENDELU hostil zásah proti…
V úterý 29. dubna se areál Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici proměnil v dějiště krajského taktického cvičení s názvem FAKULTA 2025. Námětem byla reakce složek integrovaného záchranného systému (IZS) na útok aktivního střelce během výuky. Do…30. 4. 2025 -
Finská návštěva na Zahradnické fakultě MENDELU: Sdílení zkušeností v oblasti…
Ve dnech 23.–24. dubna 2025 hostila Zahradnická fakulta MENDELU v Lednici odbornou návštěvu z finské partnerské univerzity HAMK – Häme University of Applied Sciences. HAMK patří mezi přední evropské instituce v oblasti udržitelného rozvoje a její…28. 4. 2025 -
Pracovní skupinu ČKR pro udržitelnost vede rektor MENDELU Jan Mareš, první…
V čele pracovní skupiny pro udržitelnost České konference rektorů je nově vedení Mendelovy univerzity v Brně. Garantem pracovní skupiny je rektor MENDELU Jan Mareš, tajemníkem je Martin Klimánek, prorektor pro strategii, udržitelnost a účelovou…23. 4. 2025 -
Odešla mimořádná osobnost doc. Ivan Malý
S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás ve věku 85 let navždy opustil doc. Ing. Ivan Malý, CSc. Doc. Ing. Ivan Malý, CSc. se specializoval na oblast zelinářské produkce. Působil na Zahradnické fakultě, Ústavu šlechtění a množení zahradnických…22. 4. 2025 -
Pozvánka na veřejné zasedání Akademické obce ZF MENDELU
Vážení členové akademické obce, rádi bychom Vás srdečně pozvali na veřejné zasedání Akademické obce Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, které se uskuteční v úterý 15. dubna 2025 od 14:00 v aule ZF v Lednici. Cílem zasedání je…11. 4. 2025 -
MENDELU rozšiřuje preventivní opatření proti šíření slintavky a kulhavky
Mendelova univerzita v Brně přijímá další preventivní opatření proti možnému šíření infekce slintavky a kulhavky (SLAK) z Maďarska a Slovenska. Reaguje tak na nová nařízení Státní veterinární správy o mimořádných veterinárních opatřeních k ochraně…10. 4. 2025 -
Jídelní odpad z menz zredukuje nové zařízení až o 95 procent
Správa kolejí a menz MENDELU pořídila zařízení na zpracování gastroodpadu, v provozu je od února. Díky tomuto zařízení je možné zpracovat naprostou většinu vzniklého odpadu, zpracovaná hmota by navíc mohla být použitelná jako hnojivo. „Zařízení…4. 4. 2025 -
17. ročník workshopu „Setkání s řediteli a zástupci středních škol”
Ve dnech 2. a 3. dubna 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU uskutečnil již 17. ročník workshopu „Setkání s řediteli a zástupci středních škol”. Akce se zaměřila na posílení partnerství mezi fakultou a středními zahradnickými školami, profesními…3. 4. 2025