Výrobou naturálních vín se podle vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF Mendelovy univerzity v Brně Mojmíra Baroně zabývají zhruba dvě desítky vinařů a jejich počet roste. V tuzemsku je nyní kolem stovky gruzínských kvevri nádob a další jsou na cestě. „Během měsíce přijede ještě jedna zásilka. Původně jsme nechtěli, aby se devalvovala unikátnost nádob, ale na druhou stranu poptávka je pořád velká, lidé volají, že by si to chtěli vyzkoušet,“ uvedl Baroň.
Podle něj se zájem o naturální vína, která neobsahují žádné konzervanty, oxid siřičitý ani aditiva, protíná se změnami spotřebitelských návyků. „Lidé konečně začínají přemýšlet o tom, co jí a pijí a nejen co nosí na sobě. Konzervantů a všeho dalšího si do sebe nasypeme za život hodně, ale kvevri je čistě přírodní technologie, nepřijde tam nic jiného než hrozny,“ uvedl Baroň.
Chuť naturálního vína od toho běžného je rozdílná, takže každému nemusí vyhovovat. „Jsou to černobílá vína, buď je lidé milují, nebo jim to nic neříká,“ říká Baroň k chuti vína z kvevri.
Jedna lahev je pak také dražší než u obyčejného vína. Na Mendelově univerzitě stojí 350 korun. Kupují je vínomilci. „Fenomén naturálních vín je strašně silný. Hýbe gastronomií spojenou s vínem, jde i o návrat ke kořenům, výrobním i historickým. Za hranicemi se to skloňuje ve všech pádech,“ uvedl Baroň, který patří k zakladatelů Kvevri klubu, který nyní sdružuje přes 10 vinařů. Odborníci se pravidelně schází na jaře při otevírání nádob. Svůj Kvevri day mají většinou v dubnu, kdy je už víno uložené v hliněných nádobách od podzimu hotové. S naturálním vínem, které Gruzínci pijí z rohů, se snoubí například skopové maso. Za rok tedy vinaři z Lednice otevřou nádoby o 300 a 500 litrech odrůdy Tramín červený. „U kvevri vína je třeba očekávat atributy červeného vína, které je sedm měsíců v kontaktu se slupkami, semínky, střapinami. Díky odrůdě Tramín červený můžeme očekávat silnou tříslovitou a velmi aromatickou chuť,“ dodal Baroň.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel.: +420 777 635 257, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství (ZF)
zdroj: http://mendelu.cz/30391n-vinari-z-lednice-naplnili-potreti-nadoby-s-kvevri-vinem
Více aktualit
-
Moderní vinohradnictví získává nový nástroj pro cílenou výživu keřů révy vinné. Technologie hloubkové bodové aplikace organické hmoty ke kořenům představuje účinnou a šetrnou alternativu ke klasickému plošnému hnojení. Výsledky dlouhodobého výzkumu…9. 12. 2025
-
Vyšlo druhé vydání knihy Vinařská technologie – bibli českého a moravského…
Profesionální vinaři, studenti i enologové se dočkali. Národní vinařské centrum vydalo druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie autorů prof. Josefa Balíka ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici a zkušeného…1. 12. 2025 -
Technologický pavilon promění výuku i praxi na Zahradnické fakultě
Výstavba nové moderní budovy Technologického pavilonu je nezbytným krokem k nahrazení zastaralé a prostorově i technicky nevyhovující infrastruktury z 70. let 20. století. Stávající objekt se nachází na hranici své životnosti a zcela…25. 11. 2025 -
Úspěch Ing. Pavly Přinosilové na mezinárodní konferenci MCYR 2025
Na prestižní mezinárodní konferenci The International Multidisciplinary Conference for Young Researchers (MCYR), kterou pořádal výzkumný tým BioResources & Technology Division (BRT) pod Fakultou tropického zemědělství ČZU v Praze, zazářila…21. 11. 2025 -
Úspěchy našich studentů
Máme skvělou zprávu! Aktuálně probíhá hodnocení studentských prací přihlášených do několika soutěží. A již jsou známé výsledky několika z nich: CENA JOSEFA VAVROUŠKA Bc. Anna Sovová získala čestné uznání za svou bakalářskou práci „Přírodní…18. 11. 2025 -
Absolvent Ing. Tadeáš Hrušovský boduje na více místech…
Ing. Tadeáš Hrušovský, který aktuálně studuje 4. ročník DSP na Zahradnické fakultě MENDELU pod vedením prof. Lošáka. Tématem jeho disertační práce jsou Zahradnické plodiny jako nástroj udržitelného rozvoje v rozvojových zemích. Současně působí…14. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v…13. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již…3. 11. 2025 -
Díky využívání umělé inteligence jsou studující spokojenější
Podle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat.…27. 10. 2025