Konference Zdravý Buxus

14. 10. 2024

Ve dnech 11. a 12. září se konaly dvě jednodenní mezinárodní konference pod názvem Zdravý Buxus v Průhonicích (11. 9.) a v Kroměříži (12. 9.). Tyto konference byly organizovány v rámci grantového projektu Technologické agentury ČR s názvem Zdravý Buxus – základ ekologicky udržitelné péče o historické zahrady a parky i veřejnou zeleň (projekt č. SS05010079). Odborníci ze Zahradnické a Agronomické fakulty při řešení projektu spolupracují s firmou JM GREEN s.r.o. a Správou Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži.

Hlavním tématem konferencí bylo pěstování dřevin rodu Buxus a možnosti řešení aktuálních problémů spojených s chorobami a škůdci, které v celé Evropě výrazně omezují zájem o výsadbu této oblíbené dřeviny. Na konferencích byly představeny závěry výzkumu testování nových, tolerantních odrůd Buxus, včetně výsledků obdobného testování v Německu. Světovou premiéru měla nová, rezistentní odrůda Baroque, kterou osobně představil šlechtitel Didier Hermans z Belgie.

Děkujeme všem, kteří přispěli k přípravě a bezproblémovému průběhu obou konferencí, a rovněž Technologické agentuře ČR za finanční podporu. Zájemci si mohou zdarma stáhnout sborník a prezentace z konference z adresy: zdravybuxus.com/konference. Po domluvě je také možné navštívit pokusné plochy, kde se testují nové odrůdy Buxus.

Kontakt: doc. Dr. Ing. Petr Salaš, Ústav šlechtění a množení zahradnických rostlin ZF MENDELU, petr.salas@mendelu.cz, +420 519 367 322

Více aktualit

Všechny aktuality