Významným problémem byly teploty vyšší než 30° a velmi malé kolísání mezi denními a nočními teplotami. Tato skutečnost vedla k tomu, že v pletivech révových keřů byla neustále velmi vysoká teplota a ani v noci nedocházelo k ochlazení. Zejména v oblastech, kde byly nepříznivé vláhové poměry, se réva vinná dostala do výrazného stresu, který se projevuje usycháním listů a zavadáním hroznů. Vysoké teploty a minimální kolísání teplot vedlo také k poklesu výkonnosti fotosyntézy, což vedlo ke zpomalení vegetace, ale především téměř k zastavení tvorby cukrů.
Lze proto říct, že nejkritičtější je situace v nejjižnějších lokalitách, kde se sucho projevuje výrazněji. Naproti tomu v lokalitách ve Velkopavlovické, Slovácké nebo severních částech Znojemské podoblasti může být vývoj zrání odlišný.
Závislost na lokalitě se projeví také ve vývoji hodnoty pH moštu, která je určující pro kvalitní průběh kvašení. V podmínkách, kde se výrazněji projevují problémy se suchem může být pH nižší, protože byl během vegetace omezený příjem draslíku z půdy. Naproti tomu v lokalitách s lepšími vláhovými poměry může být pH vyšší. Znalost tohoto parametru je velmi důležitá pro enologa před zpracováním hroznů. Pokles kyselin je velmi výrazný. Kyseliny klesají až o několik g/l týdně. U rizikových odrůd lze proto očekávat potřebu přikyselování, o které již bylo požádané.
U bílých odrůd lze očekávat nižší aromatickou kvalitu. V hroznech mnoha odrůd se projevují hořké chuťové tóny, které mohou výrazněji překrývat aromatické látky ve víně. Také aromatická kvalita je celkově horší, protože díky velmi teplému počasí nedošlo k optimálnímu vývoji aromatických látek. K pozitivnímu vývoji, ale ještě může dojít na začátku září. Potřebné je výraznější kolísání denních a nočních teplot.
Naopak velmi dobrou kvalitu je možné očekávat u modrých odrůd, ze kterých by se vyráběla červená vína. Počasí totiž pozitivně působí na množství barviv a vyzrálost tříslovin. Ročník proto může přinést velmi kvalitní červená vína. Pro výrobce vína je velmi důležitá znalost kvalitativních parametrů hroznů, aby na ně mohli reagovat při výrobě vína. I když je ročník zatím jedinečný raností zrání, podobný vývoj kvalitativních parametrů zde již v minulosti byl, např. v letech 2002 nebo 2003.
Autorem komentáře je profesor Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
zdroj: http://mendelu.cz/30239n-komentar-experta-kvalita-hroznu-pred-skizni
Více aktualit
-
Agronomická fakulta a Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU koordinují mezinárodní projekt v Amazonii, který přispívá k ochraně biodiverzity, udržitelnému hospodaření a zvyšování kvality života. Jde o první projekt Erasmus+, který přímo řeší…17. 12. 2025
-
Inovativní technologie přináší efektivnější výživu vinic - více v nové…
Moderní vinohradnictví získává nový nástroj pro cílenou výživu keřů révy vinné. Technologie hloubkové bodové aplikace organické hmoty ke kořenům představuje účinnou a šetrnou alternativu ke klasickému plošnému hnojení. Výsledky dlouhodobého výzkumu…9. 12. 2025 -
Vyšlo druhé vydání knihy Vinařská technologie – bibli českého a moravského…
Profesionální vinaři, studenti i enologové se dočkali. Národní vinařské centrum vydalo druhé, aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie autorů prof. Josefa Balíka ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici a zkušeného…1. 12. 2025 -
Technologický pavilon promění výuku i praxi na Zahradnické fakultě
Výstavba nové moderní budovy Technologického pavilonu je nezbytným krokem k nahrazení zastaralé a prostorově i technicky nevyhovující infrastruktury z 70. let 20. století. Stávající objekt se nachází na hranici své životnosti a zcela…25. 11. 2025 -
Úspěch Ing. Pavly Přinosilové na mezinárodní konferenci MCYR 2025
Na prestižní mezinárodní konferenci The International Multidisciplinary Conference for Young Researchers (MCYR), kterou pořádal výzkumný tým BioResources & Technology Division (BRT) pod Fakultou tropického zemědělství ČZU v Praze, zazářila…21. 11. 2025 -
Úspěchy našich studentů
Máme skvělou zprávu! Aktuálně probíhá hodnocení studentských prací přihlášených do několika soutěží. A již jsou známé výsledky několika z nich: CENA JOSEFA VAVROUŠKA Bc. Anna Sovová získala čestné uznání za svou bakalářskou práci „Přírodní…18. 11. 2025 -
Absolvent Ing. Tadeáš Hrušovský boduje na více místech…
Ing. Tadeáš Hrušovský, který aktuálně studuje 4. ročník DSP na Zahradnické fakultě MENDELU pod vedením prof. Lošáka. Tématem jeho disertační práce jsou Zahradnické plodiny jako nástroj udržitelného rozvoje v rozvojových zemích. Současně působí…14. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v…13. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již…3. 11. 2025