Významným problémem byly teploty vyšší než 30° a velmi malé kolísání mezi denními a nočními teplotami. Tato skutečnost vedla k tomu, že v pletivech révových keřů byla neustále velmi vysoká teplota a ani v noci nedocházelo k ochlazení. Zejména v oblastech, kde byly nepříznivé vláhové poměry, se réva vinná dostala do výrazného stresu, který se projevuje usycháním listů a zavadáním hroznů. Vysoké teploty a minimální kolísání teplot vedlo také k poklesu výkonnosti fotosyntézy, což vedlo ke zpomalení vegetace, ale především téměř k zastavení tvorby cukrů.
Lze proto říct, že nejkritičtější je situace v nejjižnějších lokalitách, kde se sucho projevuje výrazněji. Naproti tomu v lokalitách ve Velkopavlovické, Slovácké nebo severních částech Znojemské podoblasti může být vývoj zrání odlišný.
Závislost na lokalitě se projeví také ve vývoji hodnoty pH moštu, která je určující pro kvalitní průběh kvašení. V podmínkách, kde se výrazněji projevují problémy se suchem může být pH nižší, protože byl během vegetace omezený příjem draslíku z půdy. Naproti tomu v lokalitách s lepšími vláhovými poměry může být pH vyšší. Znalost tohoto parametru je velmi důležitá pro enologa před zpracováním hroznů. Pokles kyselin je velmi výrazný. Kyseliny klesají až o několik g/l týdně. U rizikových odrůd lze proto očekávat potřebu přikyselování, o které již bylo požádané.
U bílých odrůd lze očekávat nižší aromatickou kvalitu. V hroznech mnoha odrůd se projevují hořké chuťové tóny, které mohou výrazněji překrývat aromatické látky ve víně. Také aromatická kvalita je celkově horší, protože díky velmi teplému počasí nedošlo k optimálnímu vývoji aromatických látek. K pozitivnímu vývoji, ale ještě může dojít na začátku září. Potřebné je výraznější kolísání denních a nočních teplot.
Naopak velmi dobrou kvalitu je možné očekávat u modrých odrůd, ze kterých by se vyráběla červená vína. Počasí totiž pozitivně působí na množství barviv a vyzrálost tříslovin. Ročník proto může přinést velmi kvalitní červená vína. Pro výrobce vína je velmi důležitá znalost kvalitativních parametrů hroznů, aby na ně mohli reagovat při výrobě vína. I když je ročník zatím jedinečný raností zrání, podobný vývoj kvalitativních parametrů zde již v minulosti byl, např. v letech 2002 nebo 2003.
Autorem komentáře je profesor Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
zdroj: http://mendelu.cz/30239n-komentar-experta-kvalita-hroznu-pred-skizni
Více aktualit
-
O víkendu se brněnské výstaviště proměnilo v centrum poznání – proběhla zde největší vědecká show roku, Festival vědy a techniky, a MENDELU byla u toho! Ústav informatiky Provozně ekonomické fakulty představil návštěvníkům atraktivní svět…17. 9. 2025
-
Slavnostní zasedání Vědecké rady bylo vrcholem oslav 40 let fakulty
Páteční dopoledne 12. září v Lednici patřilo oslavám významného jubilea – 40 let od založení Zahradnické fakulty MENDELU. V prostorách fakulty se sešli členové Vědecké rady, hosté i zaměstnanci, aby si společně připomněli bohatou historii fakulty a…15. 9. 2025 -
Zahradnická fakulta si připomněla 40 let od svého založení
Rok 2025 je pro Zahradnickou fakultu MENDELU v Lednici mimořádný – fakulta slaví 40 let od svého založení. Toto významné jubileum jsme společně oslavili při neformálním setkání zaměstnanců, které se uskutečnilo v úterý 2. září 2025. Zahájení i…5. 9. 2025 -
VZPOMÍNKA K NEDOŽITÉMU JUBILEU 100 LET – prof. Ing. VLASTIMIL FIC, DrSc.
Dne 11. září 2025 si připomínáme 100. výročí narození významné osobnosti českého vinařství a zahradnické techniky – pana prof. Ing. Vlastimila Fice, DrSc., emeritního profesora Ústavu zahradnické techniky Zahradnické fakulty Mendelovy…3. 9. 2025 -
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity slaví 40 let
Prvního září si připomínáme významné jubileum – čtyřicet let od založení Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, která sídlí v obci Lednice, v srdci Lednicko-valtického areálu. Toto výročí je příležitostí k ohlédnutí za dosavadní cestou,…26. 8. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s obcí Červená Voda
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s vedením obce Červená Voda v Pardubickém kraji, spolupracovat spolu budou v rámci vzdělávání i výzkumu. Odborná spolupráce bude probíhat například v rámci…25. 8. 2025 -
Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla…19. 8. 2025 -
Kurz vinohradnictví a vinařství pro veřejnost
Ústav vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty MENDELU otevírá od října 2025 dvousemestrální kurz zaměřený na celý „vinařský rok“ – od pěstování révy přes výrobu vína až po senzorickou analýzu. Kurz probíhá blokově (říjen–březen) a je…7. 8. 2025 -
Letos vychází publikace detailně zaměřená na biodiverzitu lužní krajiny v…
Ekologické změny a biodiverzita lužní krajiny v oblasti soutoku Moravy a Dyje je název knihy, která vyjde v druhé polovině roku 2025 a která je výsledkem práce širokého spektra odborníků na jednotlivé skupiny organismů. V mnoha případech se jedná o…30. 7. 2025 -
Mendel na trafostanici na ulici Drobného zápasí s hrachovým monstrem
U univerzitního kampusu MENDELU nově zdobí trafostanici na ulici Drobného jedinečný mural věnovaný otci genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Cílem je připomínat jeho osobnost a přínos vědě kolemjdoucím i projíždějícím. Netradičně ztvárněnou podobu…29. 7. 2025