Významným problémem byly teploty vyšší než 30° a velmi malé kolísání mezi denními a nočními teplotami. Tato skutečnost vedla k tomu, že v pletivech révových keřů byla neustále velmi vysoká teplota a ani v noci nedocházelo k ochlazení. Zejména v oblastech, kde byly nepříznivé vláhové poměry, se réva vinná dostala do výrazného stresu, který se projevuje usycháním listů a zavadáním hroznů. Vysoké teploty a minimální kolísání teplot vedlo také k poklesu výkonnosti fotosyntézy, což vedlo ke zpomalení vegetace, ale především téměř k zastavení tvorby cukrů.
Lze proto říct, že nejkritičtější je situace v nejjižnějších lokalitách, kde se sucho projevuje výrazněji. Naproti tomu v lokalitách ve Velkopavlovické, Slovácké nebo severních částech Znojemské podoblasti může být vývoj zrání odlišný.
Závislost na lokalitě se projeví také ve vývoji hodnoty pH moštu, která je určující pro kvalitní průběh kvašení. V podmínkách, kde se výrazněji projevují problémy se suchem může být pH nižší, protože byl během vegetace omezený příjem draslíku z půdy. Naproti tomu v lokalitách s lepšími vláhovými poměry může být pH vyšší. Znalost tohoto parametru je velmi důležitá pro enologa před zpracováním hroznů. Pokles kyselin je velmi výrazný. Kyseliny klesají až o několik g/l týdně. U rizikových odrůd lze proto očekávat potřebu přikyselování, o které již bylo požádané.
U bílých odrůd lze očekávat nižší aromatickou kvalitu. V hroznech mnoha odrůd se projevují hořké chuťové tóny, které mohou výrazněji překrývat aromatické látky ve víně. Také aromatická kvalita je celkově horší, protože díky velmi teplému počasí nedošlo k optimálnímu vývoji aromatických látek. K pozitivnímu vývoji, ale ještě může dojít na začátku září. Potřebné je výraznější kolísání denních a nočních teplot.
Naopak velmi dobrou kvalitu je možné očekávat u modrých odrůd, ze kterých by se vyráběla červená vína. Počasí totiž pozitivně působí na množství barviv a vyzrálost tříslovin. Ročník proto může přinést velmi kvalitní červená vína. Pro výrobce vína je velmi důležitá znalost kvalitativních parametrů hroznů, aby na ně mohli reagovat při výrobě vína. I když je ročník zatím jedinečný raností zrání, podobný vývoj kvalitativních parametrů zde již v minulosti byl, např. v letech 2002 nebo 2003.
Autorem komentáře je profesor Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
zdroj: http://mendelu.cz/30239n-komentar-experta-kvalita-hroznu-pred-skizni
Více aktualit
-
Podle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat.…27. 10. 2025
-
Degustace zeleninových salátů na Zahradnické fakultě ukázala, že zelenina nikdy…
Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila Degustace zeleninových salátů, která nabídla návštěvníkům pestrou paletu chutí i inspiraci do kuchyně. Účastníci mohli ochutnat celkem deset různých salátových variací – od…17. 10. 2025 -
Na Zahradnické fakultě odhalujeme bakteriální infekci rostlin již v osivu
Vědecký tým ze Zahradnické fakulty se věnuje analýze osiva různých plodin. Díky laboratorním metodám je schopen určit nejen, jestli jsou bakterie v osivu přítomné, ale dokonce i v jakém množství. Součástí výzkumu vědců a vědkyň je i vývoj přípravků…15. 10. 2025 -
Koláč pro hospic: studenti a zaměstnanci Zahradnické fakulty pomáhali dobré věci
Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila tradiční charitativní akce Koláč pro hospic, kterou fakulta dlouhodobě podporuje. Do sbírky se zapojili zaměstnanci i studenti, kteří společně přispěli na podporu hospicové a…13. 10. 2025 -
Noc vědců: Bohatství mikroorganismů ve VIDA! Science Center
Naše fakulta se i letos zapojila do celostátní akce Noc vědců, tentokrát s programem ve VIDA! Science Center v Brně. Tématem naší expozice bylo „Bohatství mikroorganismů“ – fascinující svět, který sice není vidět pouhým okem, ale bez něj by život…2. 10. 2025 -
Den otevřených dveří na Zahradnické fakultě přilákal desítky zájemců o studium
V pátek 26. září 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU v Lednici uskutečnil Den otevřených dveří. Akce nabídla nejen úvodní setkání se zástupci fakulty, ale také bohatý program pro všechny, kteří se zajímají o studium zahradnických oborů. Den…30. 9. 2025 -
Noc vědců letos oslaví dvacet let, tématem je Bohatství
Už po dvacáté se celé Česko přesvědčí o tom, že věda nemusí být jen výsadou vědců a vědkyň v laboratořích. Poslední pátek v září bude i na Mendelově univerzitě v Brně opět patřit Noci vědců, největší popularizační akci svého druhu, tentokrát s…23. 9. 2025 -
Cenu rektora převzalo osm laureátek a laureátů
Osm zaměstnanců, zaměstnankyň a studujících Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Ocenění od rektora převzal například krajinářský architekt Přemysl Krejčiřík za dlouhodobé propojování…19. 9. 2025 -
Konference ECLAS 2025 v Nitře
Ve dnech 6.-10. září se uskutečnila mezinárodní konference škol krajinářské architektury ECLAS European Council of Landscape Architecture Schools. Tento rok konferenci hostovala SPU Nitra - Zelená univerzita a náš partnerský Ústav krajinnej…18. 9. 2025 -
MENDELU na Festivalu vědy a techniky: mikrovelikáni i svět moderních technologií
O víkendu se brněnské výstaviště proměnilo v centrum poznání – proběhla zde největší vědecká show roku, Festival vědy a techniky, a MENDELU byla u toho! Ústav informatiky Provozně ekonomické fakulty představil návštěvníkům atraktivní svět…17. 9. 2025