Letošní ročník révy vinné má velmi dobrou kvalitu bílých i modrých odrůd. Problematické mohou být vysoké kyseliny, které jsou však výrazněji závislé na jednotlivých stanovištích, upozorňuje v komentáři profesor Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty MENDELU.
„Od rašení révy měl vývoj révy vinné zpoždění proti dlouhodobým průměrům nástupu jednotlivých fenofází. Začátek zaměkání však probíhal přibližně o 7-10 dnů dříve, v porovnání s rokem 2020. Vývoj počasí v září potom znamenal výrazný postup ve zrání hroznů, který nasměřoval zralost k optimálnímu ročníku.
První dvě dekády září se vyznačovaly zcela příznivými teplotami pro zrání hroznů, kdy se teploty během dne pohybovaly mezi 20-25°C. Rozdíly však byly v nočních teplotách, kdy během první zářijové dekády docházelo ke střídání teplých dnů a studených nocí. Vyšší denní teploty podporují větší primární metabolismus, zatímco nízké noční teploty zpomalují noční respiraci a dynamiku zrání. Díky tomu dochází k zachování žádoucích aromatických látek v bobulích. Průběh počasí proto výrazně podporoval tvorbu aromatických látek.
Střídání teplých dnů a chladných nocí se projevilo také na změně obsahu kyseliny jablečné. Chladné podmínky zastavují respiraci kyseliny jablečné a tím vlastně její pokles. Chladné noci na začátku září proto výrazněji omezovaly pokles kyseliny jablečné a proto byl při prvních rozborech stanovovaný vyšší obsah, který je proto toto období zrání méně typický.
Z pohledu tvorby cukrů představovaly teplé dny zcela optimální podmínky, kdy se cukernatost zvyšovala i o několik stupňů normalizovaného moštoměru za týden. U odrůd s velmi dynamickým hromaděním cukrů, jako je Sauvignon nebo některé PIWI odrůdy (Solaris, Muscaris) docházelo ke zvýšení cukernatosti i o 3°NM za týden. Teploty mezi 20-25°C představují zcela optimální podmínky pro tvorbu cukrů.
Prozatím se však ukazuje, že by ročník mohl být charakterizovaný vyššími nebo optimálními kyselinami. Se zvyšující se cukernatostí se totiž zpomaluje také dynamika poklesu kyseliny jablečné.
Sklizeň jednotlivých odrůd révy vinné probíhá v „tradičních termínech“. V tuto dobu se proto sklízí odrůdy jako Rulandské bílé, Chardonnay, Tramín nebo Pálava. Z modrých odrůd potom Rulandské modré a Zweigeltrebe.
Ročník proto ukazuje velmi dobrou kvalitu bílých i modrých odrůd. Problematické mohou být vysoké kyseliny, které jsou však výrazněji závislé na stanovištích.“
Autorem komentáře je prof. Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF MENDELU
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
Více aktualit
-
Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila Degustace zeleninových salátů, která nabídla návštěvníkům pestrou paletu chutí i inspiraci do kuchyně. Účastníci mohli ochutnat celkem deset různých salátových variací – od…17. 10. 2025
-
Na Zahradnické fakultě odhalujeme bakteriální infekci rostlin již v osivu
Vědecký tým ze Zahradnické fakulty se věnuje analýze osiva různých plodin. Díky laboratorním metodám je schopen určit nejen, jestli jsou bakterie v osivu přítomné, ale dokonce i v jakém množství. Součástí výzkumu vědců a vědkyň je i vývoj přípravků…15. 10. 2025 -
Koláč pro hospic: studenti a zaměstnanci Zahradnické fakulty pomáhali dobré věci
Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila tradiční charitativní akce Koláč pro hospic, kterou fakulta dlouhodobě podporuje. Do sbírky se zapojili zaměstnanci i studenti, kteří společně přispěli na podporu hospicové a…13. 10. 2025 -
Noc vědců: Bohatství mikroorganismů ve VIDA! Science Center
Naše fakulta se i letos zapojila do celostátní akce Noc vědců, tentokrát s programem ve VIDA! Science Center v Brně. Tématem naší expozice bylo „Bohatství mikroorganismů“ – fascinující svět, který sice není vidět pouhým okem, ale bez něj by život…2. 10. 2025 -
Den otevřených dveří na Zahradnické fakultě přilákal desítky zájemců o studium
V pátek 26. září 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU v Lednici uskutečnil Den otevřených dveří. Akce nabídla nejen úvodní setkání se zástupci fakulty, ale také bohatý program pro všechny, kteří se zajímají o studium zahradnických oborů. Den…30. 9. 2025 -
Noc vědců letos oslaví dvacet let, tématem je Bohatství
Už po dvacáté se celé Česko přesvědčí o tom, že věda nemusí být jen výsadou vědců a vědkyň v laboratořích. Poslední pátek v září bude i na Mendelově univerzitě v Brně opět patřit Noci vědců, největší popularizační akci svého druhu, tentokrát s…23. 9. 2025 -
Cenu rektora převzalo osm laureátek a laureátů
Osm zaměstnanců, zaměstnankyň a studujících Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Ocenění od rektora převzal například krajinářský architekt Přemysl Krejčiřík za dlouhodobé propojování…19. 9. 2025 -
Konference ECLAS 2025 v Nitře
Ve dnech 6.-10. září se uskutečnila mezinárodní konference škol krajinářské architektury ECLAS European Council of Landscape Architecture Schools. Tento rok konferenci hostovala SPU Nitra - Zelená univerzita a náš partnerský Ústav krajinnej…18. 9. 2025 -
MENDELU na Festivalu vědy a techniky: mikrovelikáni i svět moderních technologií
O víkendu se brněnské výstaviště proměnilo v centrum poznání – proběhla zde největší vědecká show roku, Festival vědy a techniky, a MENDELU byla u toho! Ústav informatiky Provozně ekonomické fakulty představil návštěvníkům atraktivní svět…17. 9. 2025 -
Slavnostní zasedání Vědecké rady bylo vrcholem oslav 40 let fakulty
Páteční dopoledne 12. září v Lednici patřilo oslavám významného jubilea – 40 let od založení Zahradnické fakulty MENDELU. V prostorách fakulty se sešli členové Vědecké rady, hosté i zaměstnanci, aby si společně připomněli bohatou historii fakulty a…15. 9. 2025