Výrobou naturálních vín se podle vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF Mendelovy univerzity v Brně Mojmíra Baroně zabývají zhruba dvě desítky vinařů a jejich počet roste. V tuzemsku je nyní kolem stovky gruzínských kvevri nádob a další jsou na cestě. „Během měsíce přijede ještě jedna zásilka. Původně jsme nechtěli, aby se devalvovala unikátnost nádob, ale na druhou stranu poptávka je pořád velká, lidé volají, že by si to chtěli vyzkoušet,“ uvedl Baroň.
Podle něj se zájem o naturální vína, která neobsahují žádné konzervanty, oxid siřičitý ani aditiva, protíná se změnami spotřebitelských návyků. „Lidé konečně začínají přemýšlet o tom, co jí a pijí a nejen co nosí na sobě. Konzervantů a všeho dalšího si do sebe nasypeme za život hodně, ale kvevri je čistě přírodní technologie, nepřijde tam nic jiného než hrozny,“ uvedl Baroň.
Chuť naturálního vína od toho běžného je rozdílná, takže každému nemusí vyhovovat. „Jsou to černobílá vína, buď je lidé milují, nebo jim to nic neříká,“ říká Baroň k chuti vína z kvevri.
Jedna lahev je pak také dražší než u obyčejného vína. Na Mendelově univerzitě stojí 350 korun. Kupují je vínomilci. „Fenomén naturálních vín je strašně silný. Hýbe gastronomií spojenou s vínem, jde i o návrat ke kořenům, výrobním i historickým. Za hranicemi se to skloňuje ve všech pádech,“ uvedl Baroň, který patří k zakladatelů Kvevri klubu, který nyní sdružuje přes 10 vinařů. Odborníci se pravidelně schází na jaře při otevírání nádob. Svůj Kvevri day mají většinou v dubnu, kdy je už víno uložené v hliněných nádobách od podzimu hotové. S naturálním vínem, které Gruzínci pijí z rohů, se snoubí například skopové maso. Za rok tedy vinaři z Lednice otevřou nádoby o 300 a 500 litrech odrůdy Tramín červený. „U kvevri vína je třeba očekávat atributy červeného vína, které je sedm měsíců v kontaktu se slupkami, semínky, střapinami. Díky odrůdě Tramín červený můžeme očekávat silnou tříslovitou a velmi aromatickou chuť,“ dodal Baroň.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel.: +420 777 635 257, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství (ZF)
zdroj: http://mendelu.cz/30391n-vinari-z-lednice-naplnili-potreti-nadoby-s-kvevri-vinem
Více aktualit
-
Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila Degustace zeleninových salátů, která nabídla návštěvníkům pestrou paletu chutí i inspiraci do kuchyně. Účastníci mohli ochutnat celkem deset různých salátových variací – od…17. 10. 2025
-
Na Zahradnické fakultě odhalujeme bakteriální infekci rostlin již v osivu
Vědecký tým ze Zahradnické fakulty se věnuje analýze osiva různých plodin. Díky laboratorním metodám je schopen určit nejen, jestli jsou bakterie v osivu přítomné, ale dokonce i v jakém množství. Součástí výzkumu vědců a vědkyň je i vývoj přípravků…15. 10. 2025 -
Koláč pro hospic: studenti a zaměstnanci Zahradnické fakulty pomáhali dobré věci
Na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici se uskutečnila tradiční charitativní akce Koláč pro hospic, kterou fakulta dlouhodobě podporuje. Do sbírky se zapojili zaměstnanci i studenti, kteří společně přispěli na podporu hospicové a…13. 10. 2025 -
Noc vědců: Bohatství mikroorganismů ve VIDA! Science Center
Naše fakulta se i letos zapojila do celostátní akce Noc vědců, tentokrát s programem ve VIDA! Science Center v Brně. Tématem naší expozice bylo „Bohatství mikroorganismů“ – fascinující svět, který sice není vidět pouhým okem, ale bez něj by život…2. 10. 2025 -
Den otevřených dveří na Zahradnické fakultě přilákal desítky zájemců o studium
V pátek 26. září 2025 se na Zahradnické fakultě MENDELU v Lednici uskutečnil Den otevřených dveří. Akce nabídla nejen úvodní setkání se zástupci fakulty, ale také bohatý program pro všechny, kteří se zajímají o studium zahradnických oborů. Den…30. 9. 2025 -
Noc vědců letos oslaví dvacet let, tématem je Bohatství
Už po dvacáté se celé Česko přesvědčí o tom, že věda nemusí být jen výsadou vědců a vědkyň v laboratořích. Poslední pátek v září bude i na Mendelově univerzitě v Brně opět patřit Noci vědců, největší popularizační akci svého druhu, tentokrát s…23. 9. 2025 -
Cenu rektora převzalo osm laureátek a laureátů
Osm zaměstnanců, zaměstnankyň a studujících Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Ocenění od rektora převzal například krajinářský architekt Přemysl Krejčiřík za dlouhodobé propojování…19. 9. 2025 -
Konference ECLAS 2025 v Nitře
Ve dnech 6.-10. září se uskutečnila mezinárodní konference škol krajinářské architektury ECLAS European Council of Landscape Architecture Schools. Tento rok konferenci hostovala SPU Nitra - Zelená univerzita a náš partnerský Ústav krajinnej…18. 9. 2025 -
MENDELU na Festivalu vědy a techniky: mikrovelikáni i svět moderních technologií
O víkendu se brněnské výstaviště proměnilo v centrum poznání – proběhla zde největší vědecká show roku, Festival vědy a techniky, a MENDELU byla u toho! Ústav informatiky Provozně ekonomické fakulty představil návštěvníkům atraktivní svět…17. 9. 2025 -
Slavnostní zasedání Vědecké rady bylo vrcholem oslav 40 let fakulty
Páteční dopoledne 12. září v Lednici patřilo oslavám významného jubilea – 40 let od založení Zahradnické fakulty MENDELU. V prostorách fakulty se sešli členové Vědecké rady, hosté i zaměstnanci, aby si společně připomněli bohatou historii fakulty a…15. 9. 2025