Výrobou naturálních vín se podle vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF Mendelovy univerzity v Brně Mojmíra Baroně zabývají zhruba dvě desítky vinařů a jejich počet roste. V tuzemsku je nyní kolem stovky gruzínských kvevri nádob a další jsou na cestě. „Během měsíce přijede ještě jedna zásilka. Původně jsme nechtěli, aby se devalvovala unikátnost nádob, ale na druhou stranu poptávka je pořád velká, lidé volají, že by si to chtěli vyzkoušet,“ uvedl Baroň.
Podle něj se zájem o naturální vína, která neobsahují žádné konzervanty, oxid siřičitý ani aditiva, protíná se změnami spotřebitelských návyků. „Lidé konečně začínají přemýšlet o tom, co jí a pijí a nejen co nosí na sobě. Konzervantů a všeho dalšího si do sebe nasypeme za život hodně, ale kvevri je čistě přírodní technologie, nepřijde tam nic jiného než hrozny,“ uvedl Baroň.
Chuť naturálního vína od toho běžného je rozdílná, takže každému nemusí vyhovovat. „Jsou to černobílá vína, buď je lidé milují, nebo jim to nic neříká,“ říká Baroň k chuti vína z kvevri.
Jedna lahev je pak také dražší než u obyčejného vína. Na Mendelově univerzitě stojí 350 korun. Kupují je vínomilci. „Fenomén naturálních vín je strašně silný. Hýbe gastronomií spojenou s vínem, jde i o návrat ke kořenům, výrobním i historickým. Za hranicemi se to skloňuje ve všech pádech,“ uvedl Baroň, který patří k zakladatelů Kvevri klubu, který nyní sdružuje přes 10 vinařů. Odborníci se pravidelně schází na jaře při otevírání nádob. Svůj Kvevri day mají většinou v dubnu, kdy je už víno uložené v hliněných nádobách od podzimu hotové. S naturálním vínem, které Gruzínci pijí z rohů, se snoubí například skopové maso. Za rok tedy vinaři z Lednice otevřou nádoby o 300 a 500 litrech odrůdy Tramín červený. „U kvevri vína je třeba očekávat atributy červeného vína, které je sedm měsíců v kontaktu se slupkami, semínky, střapinami. Díky odrůdě Tramín červený můžeme očekávat silnou tříslovitou a velmi aromatickou chuť,“ dodal Baroň.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel.: +420 777 635 257, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství (ZF)
zdroj: http://mendelu.cz/30391n-vinari-z-lednice-naplnili-potreti-nadoby-s-kvevri-vinem
Více aktualit
-
Páteční dopoledne 12. září v Lednici patřilo oslavám významného jubilea – 40 let od založení Zahradnické fakulty MENDELU. V prostorách fakulty se sešli členové Vědecké rady, hosté i zaměstnanci, aby si společně připomněli bohatou historii fakulty a…15. 9. 2025
-
Zahradnická fakulta si připomněla 40 let od svého založení
Rok 2025 je pro Zahradnickou fakultu MENDELU v Lednici mimořádný – fakulta slaví 40 let od svého založení. Toto významné jubileum jsme společně oslavili při neformálním setkání zaměstnanců, které se uskutečnilo v úterý 2. září 2025. Zahájení i…5. 9. 2025 -
VZPOMÍNKA K NEDOŽITÉMU JUBILEU 100 LET – prof. Ing. VLASTIMIL FIC, DrSc.
Dne 11. září 2025 si připomínáme 100. výročí narození významné osobnosti českého vinařství a zahradnické techniky – pana prof. Ing. Vlastimila Fice, DrSc., emeritního profesora Ústavu zahradnické techniky Zahradnické fakulty Mendelovy…3. 9. 2025 -
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity slaví 40 let
Prvního září si připomínáme významné jubileum – čtyřicet let od založení Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, která sídlí v obci Lednice, v srdci Lednicko-valtického areálu. Toto výročí je příležitostí k ohlédnutí za dosavadní cestou,…26. 8. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s obcí Červená Voda
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s vedením obce Červená Voda v Pardubickém kraji, spolupracovat spolu budou v rámci vzdělávání i výzkumu. Odborná spolupráce bude probíhat například v rámci…25. 8. 2025 -
Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla…19. 8. 2025 -
Kurz vinohradnictví a vinařství pro veřejnost
Ústav vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty MENDELU otevírá od října 2025 dvousemestrální kurz zaměřený na celý „vinařský rok“ – od pěstování révy přes výrobu vína až po senzorickou analýzu. Kurz probíhá blokově (říjen–březen) a je…7. 8. 2025 -
Letos vychází publikace detailně zaměřená na biodiverzitu lužní krajiny v…
Ekologické změny a biodiverzita lužní krajiny v oblasti soutoku Moravy a Dyje je název knihy, která vyjde v druhé polovině roku 2025 a která je výsledkem práce širokého spektra odborníků na jednotlivé skupiny organismů. V mnoha případech se jedná o…30. 7. 2025 -
Mendel na trafostanici na ulici Drobného zápasí s hrachovým monstrem
U univerzitního kampusu MENDELU nově zdobí trafostanici na ulici Drobného jedinečný mural věnovaný otci genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Cílem je připomínat jeho osobnost a přínos vědě kolemjdoucím i projíždějícím. Netradičně ztvárněnou podobu…29. 7. 2025 -
Zástupci MENDELU se účastní světové výstavy EXPO 2025 v Ósace, na Tchaj-wanu…
Rektor Jan Mareš a prorektor pro internacionalizaci a vnější vztahy Jiří Skládanka se v těchto dnech účastní zahraniční mise do Japonska a na Tchaj-wan, kterou organizuje Dům zahraniční spolupráce. Cesta je součástí oficiální prezentace České…25. 7. 2025