Nabídka spolupráce s firmami se liší podle zaměření a kapacit jednotlivých pracovišť. Možností je však celá řada. Zahradnická fakulta MENDELU poskytuje služby firmám nebo orgánům státní správy, a to většinou formou tzv. vedlejší hospodářské činnosti. Příkladem může být zakázkové testování patogenních organismů, kvalitativní analýzy plodů ovocných druhů či poradenství v dalších zahradnických oborech.

Potřebujete i vy něco změřit, analyzovat nebo jen něco zkonzultovat? Ozvěte se nám.

Jaké jsou možnosti

  • Analýzy a testování
  • Znalecké posudky
  • Studie a metodiky

Nabídka analýz a testování

Podívejte se, čemu se věnují jednotlivá pracoviště a jaké služby nabízí.

Zakázkové testování patogenních mikroorganismů

Reakce PCR pro detekci bakterie X. euvesicatoria
  • Patogenní organismus: Xanthomonas euvesicatoriaXanthomonas perforans
  • Choroba: Bakteriální tečkovitost rajčat a paprik, BSX (Bacterial spot causing xanthomonads)
  • Hostitelé: rajče (Solanum lycopersicum), paprika (Capsicum annuum)
  • Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Reakce Real-time PCR pro detekci bakterie P. amygdali pv. lachrymans
  • Patogenní organismus: Pseudomonas amygdali pv. lachrymans
  • Choroba: Bakteriální skvrnitost okurky
  • Hostitelé: okurka (Cucumis sativus), tykvovité (Cucurbitaceae – tykev, meloun aj.)
  • Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Reakce Real-time PCR pro detekci bakterií Cmm, Pst a BSX
  • Reakce simplex Real-time PCR i multiplex Real-time PCR
  • Patogenní organismus: Clavibacter michiganensis subsp. michiganensisPseudomonas syringae pv. tomato, Bacterial spot-causing organisms (Xanthomonas euvesicatoria, X. vesicatoria, X. gardneri, X. perforans)
  • Hostitelé: rajče (Solanum lycopersicum) – Cmm, Pst, BSX; paprika (Capsicum annuum) ‑ BSX
  • Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Reakce Real-time PCR pro detekci bakterie X. hortorum pv. carotae
  • Patogenní organismus: Xanthomonas hortorum pv. carotae
  • Choroba: bakteriální spála mrkve
  • Hostitelé: čeleď miříkovité
  • Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Reakce Real-time PCR pro detekci bakterie Pseudomonas syringae pv. apii
  • Patogenní organismus: Pseudomonas syringae pv. apii
  • Choroba: bakteriální listová skvrnitost celeru
  • Hostitelé: čeleď miříkovité, zejména celer bulvový (Apium graveolens var. rapaceum), celer řapíkatý (Apium graveolens var. dulce)
  • Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Reakce Real-time PCR pro detekci hub S. apiicola a P. libanotidis
  • Reakce simplex Real-time PCR i multiplex Real-time PCR
  • Patogenní organismus: Septoria apiicola, Pleodomus libanotidis
  • Choroba: tečkovitost listů celeru, hnědá hniloba kořenové zeleniny
  • Hostitelé: čeleď miříkovité, především celer (Apium graveolens var. rapaceumApium graveolens var. dulce)
  • Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Identifikace bakterie Candidatus L. solanacearum masivně paralelním sekvenováním
  • Reakce HTS (High Throughput Sequencing) – detekce a rozlišení haplotypu bakterie
  • Patogenní organismus: Candidatus Liberibacter solanacearum
  • Choroba: známá pod anglickým názvem „zebra chip“
  • Hostitelé: čeleď miříkovité, lilkovité (zejména brambor)
  • Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Detekce patogenních hub dřeva révy vinné prostřednictvím masivně paralelního sekvenování
  • Reakce HTS (High Throughput Sequencing) – detekce a identifikace patogenů z říše Fungi
  • Popis ekonomické závažnosti detekovaného patogenu
  • Choroba: známá pod názvem Grapevine Trunk Disease
  • Hostitel: réva vinná
  • Zdrojový materiál: dřevo révy vinné

Kontaktní osoba

Ing. Aleš Eichmeier, Ph.D.
Mendeleum | Mendeleum – ústav genetiky
Valtická 334, 691 44 Lednice na Moravě

Zakázkové testování a analýzy

Ústav ovocnictví Zahradnické fakulty MENDELU se sídlem v Lednici, je ÚKZÚZ pověřenou laboratoří pro detekci níže uvedených patogenů. Ceny jsou vždy individuální dle testovaného materiálu a požadovaného testu.

Detekce patogenních organismů

Detekce virů ovocných dřevin
Metodou ELISA
  • Virus ACLSV (Apple chlorotic leaf spot virus, virus chlorotické skvrnitosti listů jabloně);
  • Virus ApMV (Apple mosaic virus, virus mozaiky jabloně);
  • Virus ASGV (Apple stem grooving virus, virus žlábkovitosti kmene jabloně);
  • Virus ASPV (Apple stem pitting virus, virus vrásčitosti kmene jabloně);
  • Virus PDV (Prune dwarf virus, virus zakrslosti slivoně);
  • Virus PNRSV (Prunus necrotic ringspot virus, virus nekrotické kroužkovitosti slivoně);
  • Virus PPV (Plum pox virus, šarka švestek);
  • SLRSV (Strawberry latentringspot virus, virus latentní kroužkovitosti jahodníku);
  • Jiné viry po osobní dohodě.
Metodou RT-PCR – po osobní dohodě
Detekce fytoplazem
Metodou real-time PCR
  • Fytoplazma ESFY (European stone fruit yellows, fytoplazma Evropské žloutenky peckovin);
  • Fytoplazma PD (Pear decline, fytoplazma chřadnutí hrušně);
  • Fytoplazma AP (Apple proliferation, fytoplazma proliferace jabloně);
  • Ostatní fytoplazmy po osobní dohodě.
Metodou nested PCR – po osobní dohodě

Kontaktní osoba

Ing. Tomáš Kiss, Ph.D.
Ústav ovocnictví | Budova A
Valtická 337, 691 44 Lednice na Moravě

Technický izolát teplomilných peckovin a hrušní a šlechtění

  • Nabízíme možnost umístění pre-basic SE1 (před-základního rozmnožovacího materiálu ovocných druhů) do technického izolátu;
  • Nabízíme možnost udržovacího šlechtění ovocných druhů;
  • Pomologická zhodnocení: popis odrůd, pěstitelská charakteristika.

Kontaktní osoba

Ing. Tomáš Nečas, Ph.D.
Ústav ovocnictví | Budova A
Valtická 337, 691 44 Lednice na Moravě

Kvalitativní analýzy plodů ovocných druhů

Použité metody a způsoby analýz na vyžádání.

  • Antioxidační kapacita;
  • Celkový obsah kyselin;
  • Celkový obsah fenolických látek;
  • Celkový obsah antokyanů;
  • Celkový obsah flavonoidů;
  • Celkový obsah karotenoidů;
  • Celkový obsah bílkovin;
  • Refraktometrická sušina;
  • Obsah sušiny;
  • Kolorimetrické analýzy.

Kontaktní osoba

Ing. Martina Mrázová
Ústav ovocnictví | Budova A
Valtická 337, 691 44 Lednice na Moravě

Nabídka Ústavu zahradnické techniky

Ústav zahradnické techniky má dlouhodobou zkušenost v oblasti poradenství, přenosu know-how do praxe, odběrů vzorků, provádění analýz ve vlastních laboratořích i na místě pro vyžití v široké zemědělské praxi.

Ústav provozuje dvě specializované laboratoře, které vzájemně sdílejí technické a personální know-how. Laboratoře provádí komplexní chemické a fyzikální necertifikované rozbory tuhých biopaliv, kompostů a půd, vhodné pro ověření vlastností pro vlastní využití, nebo pro před-certifikační proces.

Jsme partnerem pro vaše inovace.

Laboratoř biopaliv a olejů

  • Rozbory, hodnocení vhodnosti, mísitelnosti a dostupnosti vstupních surovin pro výrobu tuhých biopaliv;
  • Stanovení obsahu rizikových a limitních prvků ve vstupních surovinách;
  • Maloobjemová produkce pro potřeby ověření výroby pelet a briket;
  • Hodnocení kvalitativních a užitných vlastností tuhých biopaliv;
  • Hodnocení spalného tepla a výhřevnosti, procesu spalování, emisí, popelovin atd.;
  • Lisování olejů olejnatých semen, ovocných druhů a zelenin;
  • Analýza a využitelnost sekundárních produktů lisovacího procesu;
  • Hodnocení ekonomické efektivnosti výroby.

Laboratoř technologií a environmentální techniky

  • Fyzikální analýza půd a kompostů;
  • Optimalizace surovinové skladby kompostů a průběhu procesu kompostování;
  • Hodnocení emise CO2 z půd a kompostových zakládek;
  • Měření plošného povrchového odtoku vody při simulaci deště;
  • Diagnostika a návrh nápravných opatření zhutněných půd;
  • Termografická diagnostika budov a technologických celků včetně mikroklimatických podmínek.

Kontaktní osoba

Ing. Vladimír Mašán, Ph.D.
Ústav zahradnické techniky | Budova A
Valtická 337, 691 44 Lednice na Moravě

Determinace druhů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin

Poradenství v oblastech:

  • Pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin, zeleného koření a jedlých květů;
  • Produkce zeleniny;
  • Produkce květin a speciálních rostlin;
  • Hydroponie a skleníková produkce;
  • Ekologická a integrovaná produkce v zahradnictví;
  • Úpravy rostlin sušením, preparováním, skeletováním… pro floristické využití.

Přednášky a semináře pro profesní organizace, odbornou i širokou veřejnost zaměřené na:

  • Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny (sortiment, pěstování, sběr, úpravy a použití);
  • Zelené koření (sortiment, pěstování, sběr, úpravy a použití);
  • Jedlé květy (sortiment, pěstování, sběr, úpravy a použití);
  • Floristická tvorba (floristické disciplíny, postupy…);
  • Chemické analýzy rostlin, případně dalších vzorků (vitamín C, antioxidanty, vláknina, dusičnany atd.);
  • Diagnostika (determinace chorob a škůdců zeleniny, léčivých a speciálních rostlin, systematická determinace květin a okrasných rostlin, měření intenzity fotosyntézy).

Kontaktní osoba

prof. Ing. Robert Pokluda, Ph.D.
Ústav zelinářství a květinářství | Budova A
Valtická 337, 691 44 Lednice na Moravě