Služby pro firmy
Nabídka spolupráce s firmami se liší podle zaměření a kapacit jednotlivých pracovišť. Možností je však celá řada. Zahradnická fakulta MENDELU poskytuje služby firmám nebo orgánům státní správy, a to většinou formou tzv. vedlejší hospodářské činnosti. Příkladem může být zakázkové testování patogenních organismů, kvalitativní analýzy plodů ovocných druhů či poradenství v dalších zahradnických oborech.
Potřebujete i vy něco změřit, analyzovat nebo jen něco zkonzultovat? Ozvěte se nám.
Jaké jsou možnosti
- Analýzy a testování
- Znalecké posudky
- Studie a metodiky
Nabídka analýz a testování
Podívejte se, čemu se věnují jednotlivá pracoviště a jaké služby nabízí.
Zakázkové testování patogenních mikroorganismů
Reakce PCR pro detekci bakterie X. euvesicatoria
- Patogenní organismus: Xanthomonas euvesicatoria, Xanthomonas perforans
- Choroba: Bakteriální tečkovitost rajčat a paprik, BSX (Bacterial spot causing xanthomonads)
- Hostitelé: rajče (Solanum lycopersicum), paprika (Capsicum annuum)
- Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Reakce Real-time PCR pro detekci bakterie P. amygdali pv. lachrymans
- Patogenní organismus: Pseudomonas amygdali pv. lachrymans
- Choroba: Bakteriální skvrnitost okurky
- Hostitelé: okurka (Cucumis sativus), tykvovité (Cucurbitaceae – tykev, meloun aj.)
- Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Reakce Real-time PCR pro detekci bakterií Cmm, Pst a BSX
- Reakce simplex Real-time PCR i multiplex Real-time PCR
- Patogenní organismus: Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, Pseudomonas syringae pv. tomato, Bacterial spot-causing organisms (Xanthomonas euvesicatoria, X. vesicatoria, X. gardneri, X. perforans)
- Hostitelé: rajče (Solanum lycopersicum) – Cmm, Pst, BSX; paprika (Capsicum annuum) ‑ BSX
- Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Reakce Real-time PCR pro detekci bakterie X. hortorum pv. carotae
- Patogenní organismus: Xanthomonas hortorum pv. carotae
- Choroba: bakteriální spála mrkve
- Hostitelé: čeleď miříkovité
- Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Reakce Real-time PCR pro detekci bakterie Pseudomonas syringae pv. apii
- Patogenní organismus: Pseudomonas syringae pv. apii
- Choroba: bakteriální listová skvrnitost celeru
- Hostitelé: čeleď miříkovité, zejména celer bulvový (Apium graveolens var. rapaceum), celer řapíkatý (Apium graveolens var. dulce)
- Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Reakce Real-time PCR pro detekci hub S. apiicola a P. libanotidis
- Reakce simplex Real-time PCR i multiplex Real-time PCR
- Patogenní organismus: Septoria apiicola, Pleodomus libanotidis
- Choroba: tečkovitost listů celeru, hnědá hniloba kořenové zeleniny
- Hostitelé: čeleď miříkovité, především celer (Apium graveolens var. rapaceum, Apium graveolens var. dulce)
- Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Identifikace bakterie Candidatus L. solanacearum masivně paralelním sekvenováním
- Reakce HTS (High Throughput Sequencing) – detekce a rozlišení haplotypu bakterie
- Patogenní organismus: Candidatus Liberibacter solanacearum
- Choroba: známá pod anglickým názvem „zebra chip“
- Hostitelé: čeleď miříkovité, lilkovité (zejména brambor)
- Zdrojovým materiálem testování může být jakýkoliv rostlinný materiál včetně osiva.
Detekce patogenních hub dřeva révy vinné prostřednictvím masivně paralelního sekvenování
- Reakce HTS (High Throughput Sequencing) – detekce a identifikace patogenů z říše Fungi
- Popis ekonomické závažnosti detekovaného patogenu
- Choroba: známá pod názvem Grapevine Trunk Disease
- Hostitel: réva vinná
- Zdrojový materiál: dřevo révy vinné
Kontaktní osoba
Zakázkové testování a analýzy
Ústav ovocnictví Zahradnické fakulty MENDELU se sídlem v Lednici, je ÚKZÚZ pověřenou laboratoří pro detekci níže uvedených patogenů. Ceny jsou vždy individuální dle testovaného materiálu a požadovaného testu.
Detekce patogenních organismů
Detekce virů ovocných dřevin
Metodou ELISA
- Virus ACLSV (Apple chlorotic leaf spot virus, virus chlorotické skvrnitosti listů jabloně);
- Virus ApMV (Apple mosaic virus, virus mozaiky jabloně);
- Virus ASGV (Apple stem grooving virus, virus žlábkovitosti kmene jabloně);
- Virus ASPV (Apple stem pitting virus, virus vrásčitosti kmene jabloně);
- Virus PDV (Prune dwarf virus, virus zakrslosti slivoně);
- Virus PNRSV (Prunus necrotic ringspot virus, virus nekrotické kroužkovitosti slivoně);
- Virus PPV (Plum pox virus, šarka švestek);
- SLRSV (Strawberry latentringspot virus, virus latentní kroužkovitosti jahodníku);
- Jiné viry po osobní dohodě.
Metodou RT-PCR – po osobní dohodě
Detekce fytoplazem
Metodou real-time PCR
- Fytoplazma ESFY (European stone fruit yellows, fytoplazma Evropské žloutenky peckovin);
- Fytoplazma PD (Pear decline, fytoplazma chřadnutí hrušně);
- Fytoplazma AP (Apple proliferation, fytoplazma proliferace jabloně);
- Ostatní fytoplazmy po osobní dohodě.
Metodou nested PCR – po osobní dohodě
Kontaktní osoba
Technický izolát teplomilných peckovin a hrušní a šlechtění
- Nabízíme možnost umístění pre-basic SE1 (před-základního rozmnožovacího materiálu ovocných druhů) do technického izolátu;
- Nabízíme možnost udržovacího šlechtění ovocných druhů;
- Pomologická zhodnocení: popis odrůd, pěstitelská charakteristika.
Kontaktní osoba
Kvalitativní analýzy plodů ovocných druhů
Použité metody a způsoby analýz na vyžádání.
- Antioxidační kapacita;
- Celkový obsah kyselin;
- Celkový obsah fenolických látek;
- Celkový obsah antokyanů;
- Celkový obsah flavonoidů;
- Celkový obsah karotenoidů;
- Celkový obsah bílkovin;
- Refraktometrická sušina;
- Obsah sušiny;
- Kolorimetrické analýzy.
Kontaktní osoba
Nabídka Ústavu zahradnické techniky
Ústav zahradnické techniky má dlouhodobou zkušenost v oblasti poradenství, přenosu know-how do praxe, odběrů vzorků, provádění analýz ve vlastních laboratořích i na místě pro vyžití v široké zemědělské praxi.
Ústav provozuje dvě specializované laboratoře, které vzájemně sdílejí technické a personální know-how. Laboratoře provádí komplexní chemické a fyzikální necertifikované rozbory tuhých biopaliv, kompostů a půd, vhodné pro ověření vlastností pro vlastní využití, nebo pro před-certifikační proces.
Jsme partnerem pro vaše inovace.
Laboratoř biopaliv a olejů
- Rozbory, hodnocení vhodnosti, mísitelnosti a dostupnosti vstupních surovin pro výrobu tuhých biopaliv;
- Stanovení obsahu rizikových a limitních prvků ve vstupních surovinách;
- Maloobjemová produkce pro potřeby ověření výroby pelet a briket;
- Hodnocení kvalitativních a užitných vlastností tuhých biopaliv;
- Hodnocení spalného tepla a výhřevnosti, procesu spalování, emisí, popelovin atd.;
- Lisování olejů olejnatých semen, ovocných druhů a zelenin;
- Analýza a využitelnost sekundárních produktů lisovacího procesu;
- Hodnocení ekonomické efektivnosti výroby.
Laboratoř technologií a environmentální techniky
- Fyzikální analýza půd a kompostů;
- Optimalizace surovinové skladby kompostů a průběhu procesu kompostování;
- Hodnocení emise CO2 z půd a kompostových zakládek;
- Měření plošného povrchového odtoku vody při simulaci deště;
- Diagnostika a návrh nápravných opatření zhutněných půd;
- Termografická diagnostika budov a technologických celků včetně mikroklimatických podmínek.
Kontaktní osoba
Determinace druhů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
Poradenství v oblastech:
- Pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin, zeleného koření a jedlých květů;
- Produkce zeleniny;
- Produkce květin a speciálních rostlin;
- Hydroponie a skleníková produkce;
- Ekologická a integrovaná produkce v zahradnictví;
- Úpravy rostlin sušením, preparováním, skeletováním… pro floristické využití.
Přednášky a semináře pro profesní organizace, odbornou i širokou veřejnost zaměřené na:
- Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny (sortiment, pěstování, sběr, úpravy a použití);
- Zelené koření (sortiment, pěstování, sběr, úpravy a použití);
- Jedlé květy (sortiment, pěstování, sběr, úpravy a použití);
- Floristická tvorba (floristické disciplíny, postupy…);
- Chemické analýzy rostlin, případně dalších vzorků (vitamín C, antioxidanty, vláknina, dusičnany atd.);
- Diagnostika (determinace chorob a škůdců zeleniny, léčivých a speciálních rostlin, systematická determinace květin a okrasných rostlin, měření intenzity fotosyntézy).